Gå direkt till innehåll
Kvinnor och pojke i byn Gunungkidul i Yogyakarta-provinsen, Indonesien, där forskarna arbetar med denguefeber och glesbygdsmedicin. Foto: Åsa Holmner
Kvinnor och pojke i byn Gunungkidul i Yogyakarta-provinsen, Indonesien, där forskarna arbetar med denguefeber och glesbygdsmedicin. Foto: Åsa Holmner

Pressmeddelande -

Forskningsprojekt i Indonesien blir bok om klimat och hälsa

Hur påverkas egentligen vår hälsa av klimatet och klimatförändringar? Med stipendium från Natur och Kultur ska journalisten Camilla Andersson och Umeå-forskarna Åsa Holmner och Maria Nilsson nu gå på djupet i frågan i en ny bok. Tillsammans vill de ge en sammanfattning av forskningsläget, men också skildra personliga möten med dem vars hälsa riskerar att påverkas av eventuella klimatförändringar.

– Klimatförändringar är ett ämne som ligger i tiden, men sällan lyfter man hälsa i relation till klimatet, säger Camilla Andersson, som nyligen anställdes som projektledare vid Medicinsk Teknik Forskning och utveckling vid Västerbottens läns landsting.

– Generellt bland allmänheten och beslutsfattare är medvetenheten om klimatförändringars effekter på hälsa liten oavsett om detta är i ett rikt land som Sverige eller i ett låg- och medelinkomstland som Indonesien eller Costa Rica. Genom att skriva den här boken hoppas vi kunna föra upp ämnet på dagordningen och skapa debatt.

Camilla är journalist i grunden men blev värvad som projektassistent till Epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet av forskaren Maria Nilsson. Maria, som också är knuten till Västerbottens läns landsting, ville diskutera fler sätt att nå ut med sin forskning och Camilla såg chansen att få fördjupa sig i ett ämnesområde. Tillsammans med Åsa Holmner, numer anställd vid Glesbygdsmedicinskt centrum, leder de sedan några år tillbaka ett forsknings- och samarbetsprojekt i Indonesien som bidragit till kunskapsutbyte och inspiration för den kommande boken.

– Vi tar med oss vår kunskap om e-hälsa och glesbygdsmedicin till dem och kan applicera kunskaperna därifrån på klimatproblem vi har här hemma. Vi ser till exempel att värmerelaterade dödsfall kryper ner i åldrarna även i Sverige, trots att vi inte tycker att det är särskilt varmt här. Kanske måste vi hitta nya sätt att planera äldreomsorgen till exempel, med extra personal vid värmeperioder och så vidare, säger Åsa Holmner.

Riskkommunikation och anpassning

I projektet har alla tre olika ämnesbakgrund vilket bidrar till en bredd. Åsa Holmner är fysiker med kunskap om de tekniska bitarna, vilket kan handla om system för att upptäcka tsunamis, värmeböljor eller epidemier innan de inträffar. Camilla Andersson, som också är medie- och kommunikationsvetare, inriktar sig bland annat på riskkommunikation.

– För att hantera hälsoriskerna med förändrad temperatur och fler väderextrema händelser kan man inte bara hantera akuta konsekvenser utan behöver också göra omställningsåtgärder från global till lokal nivå. Dels för att minska klimatpåverkan men också mildra effekterna genom anpassningsstrategier. Det kan handla om allt från att införa varningssystem och handlingsplaner vid värmebölja, anpassa arbetsplatser eller utbilda människor i hur de ska skydda sig mot myggor som sprider infektionssjukdomar, säger Camilla Andersson.

Förhållningssätt påverkar sjukdomsspridning

Maria Nilsson är forskare i epidemiologi och folkhälsovetenskap och bidrar bland annat med medborgarperspektivet. I studier i Sydostasien har hon till exempel kartlagt kunskapsläget vid denguefeber och i Mellanamerika studerat hur höga temperaturer påverkar utomhusarbetares hälsa.

– Något intressant vi sett i de projekten är en förändring i förhållningssätt gällande samhällsfrågor i varmare länder, berättar Åsa Holmner.

– Exempelvis när det gäller spridning av denguefeber måste alla hjälpas åt att städa bort alla mygglarver för att undvika stora smittspridningar, och tidigare har befolkningen tagit ett stort individuellt ansvar att göra det. Vi har här sett att man allt mer går åt ett ”västerländskt” förhållningssätt och tycker att det är samhällets ansvar att se till att inte smittor sprids – vilket kan ha bidragit till ökad smittspridning.

Klimat och hälsa en demokratifråga

Sådan kunskap om förhållningssätt menar Åsa Holmner är viktig att ta med sig hem till Sverige och omforma till klimatrelaterade hälsoproblem vi har här.

– Det kan handla om luftföroreningar eller vattenburna sjukdomar som kan komma att förändras när klimatet förändras. Vi måste ha en tydlig modell för hur vi ska samarbeta här. I sådana frågor är det ofta många myndigheter inblandade, det kan tillexempel till stor del påverkas av stadsbyggnad, och är i grunden en demokratifråga.

Boken beräknas vara färdig om ett och ett halvt år, och kommer rikta sig både till beslutsfattare och gemene man som är intresserad av ämnet.

– Vi vill göra en bok just för att det ska vara tillgänglig för alla och förhoppningsvis kommer vi kunna göra personliga reportage på plats med människor som faktiskt berörs av dessa frågor, säger Camilla Andersson.

– Generellt upplever jag att folk har svårt att ta till sig information om klimatförändringar, eftersom det känns som om det ligger så långt i från dem. Här tror jag att hälsa kan fungera som en ”trigger” och göra det mer personligt, avslutar Camilla Andersson.

För mer information

Camilla Andersson, Medicinsk Teknik Forskning och utveckling, 070-598 70 04

Åsa Holmner, Glesbygdsmedicinskt centrum, 070-695 40 62

Vänliga hälsningar

Sally Carlsson Cloodt
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting

Ämnen

Regioner


Landstingets bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige