Pressmeddelande -
Fortsatt bra medicinsk vård och god hälsa i Västerbotten
Sjukvården i Västerbottens läns landsting har många bra medicinska resultat i jämförelse med övriga landsting, men har också områden att vidareutveckla. Det visar årets öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet.
För nionde året i rad presenterar Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Socialstyrelsen rapporten ”Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet”.
De årliga rapporterna är en viktig del i arbetet med att förbättra hälso- och sjukvården. Detta gäller inte minst redovisningen av de medicinska resultaten, där landstingen kan jämföra utvecklingen både med de egna tidigare resultaten och med andra landsting.
Minst andel rökande diabetiker
Rapportens avsnitt om hälsoinriktad hälso- och sjukvård visar bland annat att Västerbotten har lägst andel rökande diabetiker. Bland personer som haft hjärtinfarkt är andelen rökare näst lägst i landet.
– Det är ett kvitto på att de hälsoinriktade insatserna i hälso- och sjukvården har stor betydelse för att få ned rökningen i dessa patientgrupper, säger Anders Sylvan, landstingsdirektör.
Når rikssnittet i undvikbar slutenvård
Mätningen av undvikbar slutenvård bygger på antagandet att om patienter får ett gott omhändertagande i den öppna vården kan man generellt undvika "onödiga" inläggningar på sjukhus. I tidigare jämförelser har Västerbotten haft sämre resultat än riket, men i årets rapport har siffran nu nått rikssnittet.
– Ett utvecklat samarbete mellan primärvård och sjukhusen har haft betydelse för de positiva siffrorna och det är viktigt att det arbetet fortsätter, säger Anders Sylvan.
Stort förtroende för sjukvården men bättre tillgänglighet behövs
Liksom i tidigare års mätningar har befolkningen i Västerbotten stort förtroende för sjukvården och då särskilt för sjukhusvården.
Tillgängligheten till vården i Västerbotten har förbättrats, men inte tillräckligt. Västerbotten har fortfarande landets längsta väntetider till besök och utredning inom barn- och ungdomspsykiatrin.
– Under hösten syns dock en positiv trend där väntetiden till nybesök blir allt mindre. Det är fortfarande en bit kvar, men vi arbetar systematiskt för att minska väntetiderna, säger Anna Wallgren, verksamhetschef på Barn- och ungdomspsykiatri Västerbotten, Bup.
Positiv trend för diabetesvård
Till en god diabetesbehandling hör att blodsockernivån ska hållas på en så normal nivå som möjligt liksom att blodtryck ska ligga inom angivna värden. När det gäller blodsockervärde hos diabetespatienter ses en positiv trend i Västerbotten med förbättrade resultat.
Även måluppfyllelsen för blodtryck vid diabetes som behandlas inom primärvården har förbättrats, och siffrorna ligger nu över rikssnittet.
– Det pågår just nu ett förbättringsarbete i samverkan mellan primärvården och sjukhusvården som förväntas ytterligare påverka resultaten i positiv riktning, säger Håkan Larsson, verksamhetsområdeschef för landstingets primärvård.
Goda resultat för strokevården och behandling av MS
Strokevården i Västerbotten har fortsatt mycket goda resultat, en konsekvens av landstingets långsiktiga och strategiska satsning inom området. Även i delar av rörelseorganens sjukdomar, till exempel operation av höftprotes, finns goda resultat.
Västerbotten utmärker sig också när det kommer till behandling av multipel skleros, MS. I början av sjukdomen och under de år då sjukdomen uppträder i skov, det vill säga att man har perioder med besvär, ska behandling ges med bromsmedicin. Att påbörja läkemedelsbehandling med bromsmedicin tidigt i sjukdomsförloppet har stor betydelse för sjukdomsaktiviteten och minskar antalet skov.
Samtliga av patienterna i Västerbotten där sjukdomen uppträder i skov får behandling med bromsmedicin.
– Att vi når målet att behandla alla patienter är en följd av ett utvecklat arbetssätt som inneburit många positiva effekter för patienterna, säger Ann-Christin Sundberg, verksamhetsområdeschef regionvård.
Mer ingående analyser av rapporten kommer att genomföras av olika expertgrupper i hela landstingsorganisationen. Dessa analyser ligger sedan till grund för ett fortsatt förbättringsarbete.
Hela rapporten ”Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet – jämförelser mellan landsting 2014” finns på www.skl.se
Mer information
Anders Sylvan, landstingsdirektör, 072-707 72 50
Anna Wallgren, verksamhetschef barn- och ungdomspsykiatri Västerbotten, 070-230 19 68
Håkan Larsson, verksamhetsområdeschef för landstingets primärvård, 072-545 70 71
Ann-Christine Sundberg, verksamhetsområdeschef regionvård, 070-514 45 32
Vänliga hälsningar
Tina Jonsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
090-785 70 89, 070-675 70 89
Ämnen
Regioner
Fakta: Öppna jämförelser
För att minska regionala skillnader i vårdkvalitet och skapa förutsättningar för en mer likvärdig vår i hela landet jämförs landstingens hälso- och sjukvård. Öppna jämförelser är ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting och Socialstyrelsen där vårens medicinska resultat, patienterfarenheter, tillgänglighet och kostnader jämförs.
Rapporten syftar till att stimulera landsting att analysera, förbättra och effektivisera den egna verksamheten. Samtidigt får allmänheten insyn i verksamhetens kvalitet och effektivitet.