Pressmeddelande -
Främst med avancerad telemedicin
Det glest befolkade länet med sina långa avstånd är bland de främsta när det gäller telemedicin. – I dag ligger vi utan konkurrens längst fram när det gäller kliniska tillämpningar av telemedicin, säger Thomas Molén, medicinteknisk ingenjör vid Västerbottens läns landsting.
För 16 år sedan beslutade Västerbottens läns landsting att på allvar att satsa på telemedicin. Thomas Molén har på nära håll sett hur utvecklingen gått från förhållandevis enkla tekniska lösningar med långsamma uppkopplingar till dagens högteknologi där bildöverföringar sker med en hastighet som inte ens fanns i sinnevärlden 1995.
– Då kunde det röra sig om röntgenbilder på frakturer tagna vid sjukstugan i Tärnaby som via videolänk visades upp för ortopedspecialister i Umeå, berättar han. Det kunde också handla om att i Umeå bedöma fryssnitt från en operation i Skellefteå. Vi var bland de första i landet med tekniken och använde oss av överföringar via telefonledningar.
Möten via länk
Från mitten av 2000-talet utvecklades digitala lagringslösningar med koppling till patientjournaler inom tandvården och för patientbilder fotograferade med digitalkamera. Samtidigt ökade användningen av videokonferenser för administrativa möten.
– I dag finns 145 system i samtliga sjukstugor, hälsocentraler och sjukhus, säger Thomas Molén. Allt fler möten sker via länk och personalen vid olika vårdinrättningar runt om i länet sparar in både tid, pengar och miljö genom att alltid inte träffas fysiskt.
Bättre resultat
Men även de kliniska tillämpningarna blir fler och mer avancerade, vissa har t.o.m. fått internationella pris för sitt nytänkande. Logopedi på distans, en teknik för att komma till rätta med röststörning där patienten via videolänk i sin hemort har kontakt med logopeder i Umeå, ger t.o.m. många gånger ett bättre resultat än om patienten rest till Norrlands universitetssjukhus.
– När det gäller de kliniska användningsområdena ligger de största vinsterna i ett minskat resande för patienterna, kortare handläggningstider och en förbättrad närhet till vård. Landstingets kostnader för dessa resor under 2010 låg på drygt 80 miljoner, berättar Thomas Molén som menar att delar av dessa pengar istället kunde användas för att vidareutveckla tillämpningar och arbetssätt inom telemedicin- och videokonferensområdet.
Egenvård i hemmet
Thomas Molén ser stora möjligheter i framtiden och tror att bl.a. dagens och morgondagens utbyggda mobilkommunikation på sikt kan ge helt andra förutsättningar och öppna för nya användningsområden. En kommande idé är att utrusta ambulanser med kameror som t.ex. kan ge direktbilder på hur det ser ut på en skadeplats.
– Men jag tror också mycket på egenvård, där patienten i hemmet kan göra egna hälsobedömningar och föra mobilvideosamtal med sjukvården, avslutar Thomas Molén.
För mer information:
Thomas Molén, medicinteknisk ingenjör, 090-785 41 03, 070-535 86 02