Gå direkt till innehåll
Erik Palmcrantz, en av 16 specialistutbildade sjuksköterskor som jobbar på SAR-helikoptern. Foto: Klas Sjöberg
Erik Palmcrantz, en av 16 specialistutbildade sjuksköterskor som jobbar på SAR-helikoptern. Foto: Klas Sjöberg

Pressmeddelande -

Framgångsrikt samarbete mellan ambulanssjukvården och Sjöfartsverket räddar liv

Medarbetare från ambulanssjukvården i Umeå och Sjöfartsverkets SAR-helikopter har sedan 2016 arbetat sida vid sida för att hjälpa personer i nöd. En specialutbildad sjuksköterska är alltid med ombord på helikoptern, vilket gör att teamet kan erbjuda akut vård snabbt och effektivt. – Samarbetet mellan medarbetarna från de olika organisationerna är avgörande för en lyckad insats och det är även det som känns så roligt med uppdraget, säger Erik Palmcrantz, en av 16 specialistutbildade sjuksköterskor som jobbar på SAR-helikoptern.

Sedan 2016 har medarbetare från ambulanssjukvården i Umeå och Sjöfartsverkets räddningshelikopter, även kallad SAR-helikoptern, arbetat tillsammans för att snabbt och effektivt hjälpa personer i nöd. En sjuksköterska är alltid med ombord på SAR-helikoptern. Sjöfartsverket bistår i sin tur med helikoptrar som har vinschförmåga, vilket underlättar räddningsinsatser i svår terräng.

– Samarbetet mellan medarbetarna från de olika organisationerna är avgörande för en lyckad insats, och det är även det som känns så roligt med uppdraget. Att vi tillsammans, alla med olika förutsättningar och kunskap, kan ge avancerad akutsjukvård i ett tidigt skede i svåra miljöer, säger Erik Palmcrantz, som jobbar på SAR-helikoptern. Erik är i grunden anställd som ambulanssjuksköterska vid ambulanssjukvården i Umeå och har genomgått en specialistutbildning för att kunna arbeta som sjuksköterska på helikoptern.

Den specialtränade gruppen från Umeå kan snabbt nå och vårda nödställda genom att en sjuksköterska kan vinschas ned på fartyg eller andra platser som är svåra att nå. Exempelvis kan personen vinschas ned till fartyg med skadade som har frakturer, skallskador och brännskador. Regelbunden träning säkerställer att personalens färdigheter är skarpa och redo för insatser både nationellt och internationellt.

– Utöver vår kompetens inom ambulanssjukvård är det viktigt att kunna arbeta i olika miljöer. Det kan vara fysiskt krävande och mentalt utmanande, men det är också otroligt givande att kunna göra skillnad för patienter som befinner sig i extremt utsatta situationer, säger Erik.

Samarbetet har under åren visat sig vara mycket framgångsrikt, med flera livräddande insatser som resultat.

– Att vi nyttjar denna viktiga flygresurs i Norrland på ett sådant sätt känns som helt rätt i dessa tider med ökat behov av totalförsvar och förbättrat samarbete över organisationer. Det är en stor ära att vara en del av ett så unikt och viktigt team som kan nå ut till dessa patienter och ge dem den vård de behöver så snabbt som möjligt, säger Erik.

Mer information
Lars-Åke Löfqvist
Avdelningschef för ambulanssjukvården
Region Västerbotten
072-579 34 49

Presskontakt
Britta Näsman Fjellborg
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
070-653 65 56

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige