Pressmeddelande -
Fysisk aktivitet på recept fortsätter att öka
Förskrivningen av fysisk aktivitet på recept i länet fortsätter att öka. Under 2012 skrevs 4 700 recept ut i Västerbotten, vilket nästan är en fördubbling jämfört med 2011 då siffran låg på 2 500. Ökningen är jämnt fördelad över länet.
All legitimerad sjukvårdspersonal har rätt att förskriva fysisk aktivitet på recept. Syftet är att få patienterna att bli mera fysiskt aktiva och att behandla sina sjukdomar med träning.
– Att få hjälp med att hitta en aktivitet som passar och i vilken dos och intensitet detta ska genomföras är till stor hjälp för många. Följsamheten är dessutom i snitt 50–65 procent enligt flera studier, vilket i många fall är bättre än följsamheten av läkemedel, säger Cecilia Edström, hälsoutvecklare i landstinget.
Receptet används även för att ordinera träning till de som redan har fått en sjukdom, som förstahandsalternativ eller i kombination med läkemedel. Fysisk aktivitet på recept ingår därför sedan några år i terapirekommendationerna för läkemedel i Västerbotten. Stödet i sin aktivitet får patienten av sjukvården genom ett eller flera uppföljande samtal där man får möjlighet att justera receptet utifrån hur det har gått och motivation att fortsätta vidare.
Eftersom recepten kan skrivas till både egenaktiviteter som till exempel promenad och skidåkning eller ledarledd träning som gympa, yoga och ridning, går det bra att ordineras träning vare sig man bor i glesbygd eller i stad.
– På många orter har arrangörer subventionerad träning och erbjuder personlig coachning till lämplig aktivitet. I Skellefteå har till exempel kommunen valt att subventionera all träning på badhusen så att man tränar till ungdomspris vid uppvisande av aktuellt recept, säger Cecilia Edström.
Enligt de nya rekommendationerna från Yrkesförening för fysisk aktivitet (YFA) och Svenska Läkaresällskapet, bör vuxna vara fysiskt aktiva med minst måttlig intensitet i sammanlagt minst 150 minuter i veckan för att främja hälsa, minska risk för kroniska sjukdomar, förebygga förtida död och bevara eller förbättra fysisk kapacitet. I Läkartidningen (Nr 51-52/2012) skriver med.dr. Lena Kallings att ungefär hälften av den vuxna befolkningen inte når denna nivå av fysisk aktivitet och har därmed en från hälsosynpunkt riskabelt låg fysisk aktivitetsnivå. En av tio har så låg fysisk aktivitetsnivå och så mycket stillasittande att de tillhör en högriskgrupp vad gäller utveckling av ohälsa och sjukdom och till och med död i förtid.
– Siffrorna stämmer överens med vårt län men vi ser skillnader mellan kust och inland. Det är en större andel vuxna i inlandet än vid kusten som inte når upp till den rekommenderade nivån av fysisk aktivitet. Men vi har en jämnt fördelad ökning av förskrivning av fysisk aktivitet på recept i länet och allt fler recept skrivs ut i inlandet, så det finns möjlighet att jämna ut de här skillnaderna, säger Cecilia Edström.
Läs mer om fysisk aktivitet på recept på 1177.se/vasterbotten
För mer information:
Cecilia Edström, hälsoutvecklare, telefon: 070-270 04 52, 090-785 71 85.