Gå direkt till innehåll
Drönaren "Tralla" har tagits fram i ett samarbete mellan Gledsbygdsmedicinskt centrum och Chalmers tekniska högskola. I ett nytt projekt ska det utredas om den kan tas i dirft i skarpt läge.
Drönaren "Tralla" har tagits fram i ett samarbete mellan Gledsbygdsmedicinskt centrum och Chalmers tekniska högskola. I ett nytt projekt ska det utredas om den kan tas i dirft i skarpt läge.

Pressmeddelande -

Glesbygdsmedicinskt centrum får miljonstöd för modern ”brevduva”

Energimyndigheten beviljar drygt 6,2 miljoner kronor i stöd till Region Västerbotten och Glesbygdsmedicinskt centrum. Medlen ska gå till forskning och test av självflygande och eldrivna drönare som kan användas för att starta en omställning av transporter inom vården.
– Med hjälp av vår tids brevduvor kan vi förhoppningsvis ersätta vissa bilburna transporter och samtidigt öka tillgängligheten till vård i glesbygden, säger Pia Kristiansson, tf verksamhetschef över Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman.

Inom några år kan drönare i samhällets tjänst bli en vanlig syn i norra Sveriges glesbygd. ”Morgondagens brevduvor för god och nära vård – först på landsbygden” är ett projekt vars syfte är att möjliggöra en förändring av hur transporter sker inom vården. Mer specifikt om det är möjligt att introducera autonoma och eldrivna drönare i daglig drift för att frakta prover och mediciner.

– Det innebär god och nära vård med färre bilresor, säger Pia Kristiansson.

Bakgrunden är att vård av sjuka äldre på landsbygden är en svår utmaning för sjukvården. Men genom att knyta ihop virtuella hälsorum i glesbygden med sjukstugor eller sjukhus kan undersökning, provtagning och medicinering göras som om patienten vore på sjukhuset.

Fokus på att hitta lösningar

I dagsläget krävs det att prover och mediciner fraktas med bil. För att bidra till en hållbar omställning utvecklade därför Glesbygdsmedicinskt centrum i samarbete med Chalmers tekniska högskola i ett tidigare projekt, TRALLA (transporter av lätta laster), en drönare med tillräcklig kapacitet för att kunna transportera prover, läkemedel och utrustning på upp till 8 kilo längs en sträcka på 70 kilometer. Fokus ligger nu på att utreda och hitta lösningar för att faktiskt kunna ta drönarna i drift på ett säkert sätt som inte står i strid med regelverk och lagstiftning.

Det aktuella testområdet består av hälsorummet i Slussfors och sjukstugan i Storuman, en sträcka på cirka 6 mil som det tar drönaren 30 minuter att avverka.

– Det finns mycket att ta hänsyn till där kommunikationssäkerheten är särskilt viktig. Transporten av medicin får givetvis inte fallera. Men även sådant som trafiktillstånd och att utveckla plattformar som kan använda 4G- och 5G-teknik blir en utmaning, säger Pia Kristiansson.

Från ord till handling

Projektet, som utöver Region Västerbotten utgörs av ett imponerande konsortium bestående av Lunds tekniska högskola, Karolinska institutet, Kungliga tekniska högskolan, Region Norrbotten samt ett flertal företag som Dragonship, Ericsson, Einride, Iteam, Mittmedia och Telenor leds av Glesbygdsmedicinskt centrum till utgången av 2022.

Enligt Energimyndigheten som nu beviljat drygt 6,2 miljoner kronor till projektet har det hög innovationshöjd och potential att bidra till omställningen till ett transporteffektivt samhälle i glesbygd. ”Projektet bidrar via en tillämpad forskningsansats till att gå från ord till handling och underlätta omställningen till ett transporteffektivt samhälle som är jämlikt, tillgängligt och resurseffektivt”, skriver myndigheten i beslutet.

Mer information

Pia Kristiansson
tf verksamhetschef, Glesbygdsmedicinskt centrum
070-600 73 02
pia.kristiansson@regionvasterbotten.se

Roger Bodén
projektledare
070-336 28 38
roger.boden@regionvasterbotten.se 

Presskontakt

Per Strömbro
kommunikationsstaben
Region Västerbotten
072-554 05 95
per.strombro@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige