Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

God folkhälsa i Västerbotten

För andra gången presenteras rapporten ”Öppna jämförelser folkhälsa” av Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Sveriges Kommuner och Landsting. Rapporten visar att västerbottningarnas hälsa är mycket god inom flera områden men det finns också möjlighet till förbättringar.

Då det gäller livsvillkor och levnadsförhållanden ligger Västerbotten över genomsnittet i landet inom alla områden. Västerbottningen är exempelvis tryggast i landet utomhus och har störst tillit till andra människor. Då det gäller ungdomar 16–25 år ligger Västerbotten näst bäst till då det gäller att arbeta eller studera.

Lågt antal dagligrökande
Även avsnittet om levnadsvanor ger en positiv bild av Västerbotten. Bland annat är andelen dagligrökande kvinnor lägst i landet och länets män ligger på andra plats. Under många år har Västerbotten haft lägst andel rökande gravida kvinnor i landet, men då årets rapport även räknar in bruk av snus har länet tappat tätpositionen.

Länets kvinnor äter näst mest frukt och grönsaker i landet, medan männen ligger under riksgenomsnittet. De västerbottniska männen har å andra sidan lägst andel personer med ett riskbruk av alkohol.

Ett förbättringsområde handlar om hur aktiva hälso- och sjukvårdsanställda är då det gäller att fråga patienter om olika levnadsvanor. Där ligger Västerbotten sämst till enligt mätningarna.

Hälsan går i olika riktningar
I Västerbotten är det få som drabbas av lungcancer, både bland kvinnor och män.

– Det är glädjande siffror som kan vara ett resultat av det tobaksförebyggande arbete som sker på bred front i länet, säger Anders Sylvan, landstingsdirektör.

Västerbotten ligger också bra till då det gäller att förebygga dödsfall. Länet har även en låg andel självmord jämfört med övriga län.

Områden där det inte ser lika gynnsamt ut är fallskador bland personer över 65 år. Även antalet barn som vårdas inom slutenvården till följd av en skada är stort. Medellivslängden är något lägre för kvinnor i Västerbotten i jämförelse med riket. Skillnaden är inte stor, men avviker från den tidigare positiva utvecklingen.

– Vi arbetar även med egna analyser av folkhälsan och landstinget kommer att presentera en mer utförlig rapport om folkhälsan i länet under 2015, säger Maria Falck, chef för folkhälsoenheten i Västerbottens läns landsting.

Hela rapporten ”Öppna jämförelser folkhälsa 2014” finns att läsa på www.skl.se

Mer information
Anders Sylvan, landstingsdirektör, 090-785 72 50, 072-707 72 50

Maria Falck, chef för folkhälsoenheten, 070-647 69 66

Vänliga hälsningar
Tina Jonsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
090-785 70 89, 070-675 70 89

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Fakta: Öppna jämförelser folkhälsa
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att i samverkan med Folkhälsomyndigheten
och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) utveckla och publicera öppna jämförelser inom folkhälsa. Den första rapporten publicerades 2009. Syftet med rapporten är att bidra till att förbättra folkhälsan genom att stimulera till systematiskt förbättringsarbete inom olika verksamheter på regional och lokal nivå.

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige