Gå direkt till innehåll
Goda omdömen för sjukhusvården i Västerbotten

Pressmeddelande -

Goda omdömen för sjukhusvården i Västerbotten

Patienterna i Västerbotten har ett mycket gott intryck av sitt besök eller vistelse på länets tre sjukhus. Det visar resultaten från nationell patientenkät inom somatisk specialiserad öppen- och slutenvård*. Västerbotten ligger över rikssnittet i nästan alla kategorier, men det finns också saker att utveckla.

Under våren har drygt 144 000 personer som fått sjukhusvård i landet delat med sig av sina erfarenheter. Patienterna i Västerbotten är nöjda. 90,6 procent har ett positivt helhetsintryck, vilket placerar Västerbotten på tredje plats efter Gotland och Kalmar. Såväl Norrlands universitetssjukhus, Skellefteå lasarett som Lycksele lasarett får goda omdömen.

Förtroende för personalen och gott bemötande

Tillgänglighet (88,6 procent positiva inom slutenvården), kontinuitet och koordinering (86,7 procent positiva inom öppenvården) samt upplevelse av emotionellt stöd (88,4 procent positiva inom slutenvården), skattas högt av patienterna. När det gäller området delaktighet och involvering i den egna vården är siffrorna något högre för öppenvården (87,3 procent positiva) än för slutenvården (83,8 procent positiva).

På frågan ”Kände du förtroende för den vårdpersonal som du träffade?” är 93,1 procent av svaren för slutenvården i Västerbottens län positiva. 92,4 procent känner att vårdpersonalen bemött dem med medkänsla och omsorg. 94,3 procent känner att man blivit bemött med respekt och värdighet.

– Det är väldigt glädjande siffror och ett kvitto på att vi har fantastiska medarbetare. Jag blir också extra glad över de positiva omdömena kring tillgängligheten och att patienterna känner sig delaktiga och involverade i den egna vården. Att stärka patienternas delaktighet är en nyckelfråga och vi måste fortsätta att utveckla våra rutiner och arbetssätt, säger Ann-Christin Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Det finns skillnader i svaren mellan kvinnor och män. Män är överlag är något mer positiva i sina svar. På ett nationellt plan är skillnaden störst i frågan ”Diskuterade läkaren eller någon annan ur personalen levnadsvanor med dig?” där kvinnorna i mycket större utsträckning svarar nej på frågan.

Information – ett förbättringsområde

Precis som för riket i stort är det just inom området ”Information och kunskap” där det finns delar att utveckla.

– Cirka 80 procent av patienterna är nöjda med informationen om sin vård och behandling inom öppenvård och slutenvård, vilket ger oss en andraplats efter Gotland. Men även här finns delar som vi måste ta till oss och förbättra, säger Ann-Christin Sundberg.

Några konkreta exempel är:

  • Om man fått tillräcklig information om hur ens sjukdom/hälsotillstånd kan komma att påverka vardagen?
  • Om man fått information från personalen om eventuella förseningar?
  • Om man fått tillräckligt med information om varningssignaler att vara uppmärksam på beträffande sin sjukdom/hälsotillstånd eller medicinering/behandling?
  • Om personalen var insatt i ens tidigare kontakter med vården i den utsträckning man önskade?

Fakta

*Specialiserad somatisk vård är hälso- och sjukvårdsverksamhet som kräver mer specialiserade åtgärder än vad som kan ges i primärvården. Till exempel medicinsk och kirurgisk vård.

Nationell Patientenkät är en av Sveriges största enkätundersökningar. Sedan 2009 deltar samtliga landsting och regioner. Arbetet samordnas av Sveriges Kommuner och Landsting.

Enkäten skickades ut till patienter som haft ett besök/vistelse i den öppna eller slutna specialiserade somatiska sjukhusvården under perioden april-maj 2018. Drygt 144 000 personer, 15 år eller äldre, valt att besvara enkäten. Västerbotten har högsta svarsfrekvensen i landet med 50,7 %

Inom dimensionen Delaktighet har förändringar skett i frågorna varför dimensionsvärdet ska tolkas med försiktighet. Jämförelse över tid bör endast göras på frågenivå.

Andelen digitala svar har ökat avsevärt. Detta har inneburit stora miljövinster och är ett viktigt steg i rätt riktning gällande snabbare återkoppling av patienternas upplevelse till hälso- och sjukvårdens verksamheter.

Alla resultat: www.patientenkat.se

Foto: Andreas Nilsson.

Mer information

Ann-Christin Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västerbottens läns landsting, 070-514 45 32.

Sofie Tängman, kontaktperson för Nationell Patientenkät i Västerbottens läns landsting, 070-274 33 65.

Hälsningar
Thomas Jonsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting

Ämnen

Regioner


Landstingets mediabank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial från Västerbottens läns landsting i vår mediabank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige