Pressmeddelande -
Gott betyg till sjukhusvården i länet
Patienterna i Västerbotten är väldigt nöjda med sina besök i sjukhusvården, både inom öppenvård och slutenvård. Men informationen kan förbättras. Det framgår av den nationella patientenkäten som genomfördes under våren 2016.
– Patienternas åsikter och erfarenheter är väldigt viktiga. Det ger oss underlag för att utveckla och förbättra vården och att göra den mer patientsäker, säger Ann-Christin Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbottens läns landsting.
Nöjda patienter
Drygt 3 000 patienter inom den öppna sjukhusvården och nästan 1 500 patienter inom slutenvården i länet besvarade enkäten. Frågorna handlade bland annat om hur de upplevde bemötande, tillgänglighet, delaktighet och information vid det senaste besöket eller vistelsen.
Överlag är patienterna väldigt nöjda. 93 procent av patienterna inom öppenvården rekommenderar vården och 92 procent har ett positivt helhetsintryck av sitt besök. Inom slutenvården är motsvarande siffror 91 procent respektive 90 procent.
På landstingsnivå landar resultatet för Västerbottens läns landsting på eller strax över rikssnittet för både den slutenvården och öppenvården. Generellt sett är äldre personer mer nöjda än yngre, och män något mer nöjda än kvinnor.
– Vi är naturligtvis glada och stolta över att våra patienter ser positivt på den specialiserade sjukhusvården i länet, men undersökningen visar även på områden där vi måste bli bättre, säger Ann-Christin Sundberg.
Vill vara bättre informerade
Det är informationen och delaktigheten i den egna vården som patienterna inte är lika nöjda med. Det är en brist som delas av alla landsting och regioner i undersökningen. Exempel på förbättringsområden i Västerbotten är:
- Information om hur sjukdomen kan påverka vardagen
- Information om varningssignaler vid sjukdom eller behandling som patienterna bör vara uppmärksamma på.
- Information till närstående/familj
- Information om förseningar som uppstod under besöket
– Syftet med den nya Patientlagen från 2015 är att stärka och tydliggöra patientens ställning och att främja patientens delaktighet. Här behöver vi i hälso- och sjukvården bli bättre och utveckla våra rutiner och arbetssätt, säger Ann-Christin Sundberg.
Fakta
Nationell Patientenkät är ett samlingsnamn för återkommande nationella undersökningar av patienternas upplevelse av hälso- och sjukvården. Resultaten används för att utveckla och förbättra vården utifrån ett patientperspektiv. De är även ett underlag för jämförelser, ledning och styrning samt som information till invånare och patienter.
Undersökningen består av ett antal frågor inom områden som helhetsintryck, tillgänglighet, information och kunskap, delaktighet och involvering, kontinuitet och koordinering, respekt och bemötande samt emotionellt stöd.
Vid denna undersökning skickades 276 773 st enkäter ut till patienter som besökt öppenvården och till 112 228 st patienter som besökt slutenvården. Inom öppenvården besvarades 47,3 procent av enkäterna och inom slutenvården besvarades 50,4 procent av enkäterna.
Hela undersökningen finns publicerad på SKL:s webbplats, www.skl.se.
Mer information
Ann-Christin Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västerbottens läns landsting, 070-514 45 32.
Britta Näsman Fjellborg, kontaktperson för Nationell Patientenkät i Västerbottens läns landsting, 070-653 65 56.
Ämnen
Regioner
Landstingets bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum