Gå direkt till innehåll
Det känns bra att värna om miljön och samtidigt hjälpa verksamheten att spara pengar genom återbruk, säger Mikael Bergström.
Det känns bra att värna om miljön och samtidigt hjälpa verksamheten att spara pengar genom återbruk, säger Mikael Bergström.

Pressmeddelande -

Hållbar möbelhantering i Region Västerbotten

Under 2019 startade ett projekt i Region Västerbotten för att se över hanteringen av möbler. Målet är att minska regionens kostnader genom att skapa ett hållbart och cirkulärt system.

Projektledningen satte ihop en grupp från intern logistik som fick i uppdrag att på prov hantera interna flyttar i större utsträckning.

– Tidigare har vi anlitat en extern aktör. Mycket kastades bort och det som magasinerades kom nästan aldrig till användning igen. Vi förvarade möblerna på olika ställen vilket gjorde det svårt att få en överblick. Det kändes som ett enormt slöseri och vi behövde få snurr på saker och ting, både för att spara pengar och värna om miljön, säger Johan Sikström, sektionschef, intern logistik Umeå.

Utvärderingar visar att arbetssättet hade en positiv effekt och minskade antalet köpta tjänster. Därför kommer de flesta flyttar fortsättningsvis att hanteras i egen regi.

Standardisering ska minska svinn

Tidigare ägde verksamheten möblerna och kunde välja fritt när de beställde inventarier, vilket ledde till en bristande överblick på vad som faktiskt fanns att återanvända.

En del av planen i projektet är att ägandet av möbler centraliseras och övergår från verksamhet till Region Västerbotten gemensamt. Här jobbar projektgruppen med att standardisera nyinköp och har tagit fram möblerade typrum för olika behov.

– Det blir enklare att återanvända möbler som redan finns och skapar mindre svinn när det finns en grundstruktur att förhålla sig till. Det ger oss också ett bättre helhetsperspektiv. Slutmålet är att alla möbler ska vara cirkulära, säger Johan Sikström.

Tidigare gjorda studier som regionen gjort visar att det finns stora ekonomiska vinster i återbruket.

Hjältarna i möbelförrådet

Det är medarbetarna i möbelförrådet på Norrlands universitetssjukhus som ser till att det som redan finns restaureras till användbart skick. Förhoppningen är att komma igång i Lycksele och Skellefteå också så småningom.

Mikael Bergström är sektionsledare och transportör på möbelförrådet, intern logistik i Umeå och jobbar i möbelförrådet på Norrlands universitetssjukhus, något han har gjort i 10 år. Han ingår även i projektgruppen för möbelhantering.

– Det känns bra att värna om miljön och samtidigt hjälpa verksamheten att spara pengar genom återbruk, säger Mikael Bergström.

– Behöver verksamheten bli av med möbler så är det bara att de ringer så kommer vi och hämtar. De ska fokusera på att ta hand om patienterna. Vi tar hand om personalen, säger Mikael Bergström och skrattar.

Extern försäljning ska öka återbruk

Nästa steg i projektet är att skapa ett system som ska förenkla den interna beställningen och leveranser av möbler. Planen är att ta fram en webbplats där beställaren kan se vad som finns inne i möbelförråden utan att gå dit.

Webbplatsen ska sedan utvecklas så att den även kan användas för extern försäljning av sådant som inte går att återbruka internt men som ändå är i gott skick.

– Får vi in möbler som inte stämmer överens med standarden, men som fortfarande är i fint skick, kommer det att gå till försäljning, säger Johan Sikström.

– Det handlar inte bara om möbler utan om allt som har ett andrahandsvärde, så som gardiner, draperier, ljudabsorbenter, krokar, väntrumsmöbler, kontorsmöbler och så vidare. Det här är ett sätt att få snurr på saker som vi inte kan återbruka internt, säger Mikael Bergström.

På grund av coronapandemin har vissa delar i projektet pausats, men målet är att komma igång med extern försäljning under 2022.

En vecka med hållbarhet i fokus

SEE hållbarhetsvecka är en årligen återkommande arrangemangsvecka som hålls i Västerbottens län under vecka 38. SEE är en förkortning för Social, Ekonomisk och Ekologisk hållbar utveckling. I grund och botten handlar veckan om att uppmärksamma och stärka aktörer som satsar på att bidra till en hållbar utveckling och sprida information och goda exempel så att fler aktörer påbörjar sitt hållbarhetsarbete.

Mer information

Johan Sikström
Sektionschef
Intern logistik Umeå
Region Västerbotten
070-681 50 09

Mikael Bergström
Sektionsledare och transportör
Möbelförrådet, intern logistik Umeå
Region Västerbotten
070-213 93 93

Presskontakt

Linn Johansson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
linn.f.johansson@regionvasterbotten.se
072-214 43 47

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige