Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Hälso- och sjukvårdsnämnden har sammanträtt

Landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd har sammanträtt idag, torsdag, och bl.a. tydliggjort den fortsatta satsningen på poliklinisering, ökad dagsjukvård, dagkirurgi samt överföring till öppen vård. Nämnden har också beslutat att ta bort de remissfria besöken på prickmottagningen på sjukhuset i Umeå och hos en privatverksam hudläkare i Umeå.

Här följer en sammanfattning av nämndens olika beslut.

Fortsatt satsning på öppenvård och poliklinisering
Västerbottens läns landsting har fortfarande fler vårdplatser än övriga jämförbara landsting.

En del av detta är kopplat till att landstinget har längre vårdtider än riksgenomsnittet för vissa patientgrupper.

Genom en förbättrad genomströmning, förändrade intagningskriterier, ökad poliklinisering, kortare vårdtider, daglig styrning, individualiserad utskrivning m.m. ska nu slutenvårdsplatserna minska i antal till förmån för dagvård, dagkirurgisk- och öppenvårdsverksamhet.

Med anledning av detta har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att minska antalet vårdplatser inom sjukhusvården från 1 januari 2013.

På Norrlands universitetssjukhus i Umeå kommer två vårdplatser att försvinna inom verksamhetsområdet kirurgi, sex vårdplatser inom regionsjukvården samt fem vårdplatser inom medicinområdet.

En omorganisation inom psykiatrin i Skellefteå innebär en satsning på mer öppenvård, en ökning av mellanvårdsplatser samt en minskning av antalet slutenvårdsplatser med nio stycken.

Reservation: (V)
Särskilt yttrande: (C), (FP), (KD) och (M).

Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Ann-Christin Sundberg, 090-785 73 26.

Ändrade remissregler till prickmottagningen
Sedan 2002 har det inte behövts någon remiss för att besöka den s.k. prickmottagningen vid hudkliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå samt hos den privata Hudläkaren i Umeå på Ön.

Men nu vill Hud- och STD-kliniken i Umeå att de remissfria besöken ska upphöra. Orsaken är att antalet patienter har ökat kraftigt och det har i sin tur medfört betydligt längre väntetider för andra patienter som behöver hudsjukvård och som har remitterats till kliniken. I dag besöks prickmottagningen av cirka 100 personer per månad.

Majoriteten av de personer som besöker prickmottagningen bor i Umeå med omnejd. Åldersgruppen 25-45 år dominerar. Den vanligaste diagnosen på prickmottagningen är godartade förändringar som inte kräver någon åtgärd. Endast två patienter med malignt melanom kom till prickmottagningen under 2011.

Enligt kliniken fyller därför inte den remissfria prickmottagningen den funktion den var tänkt för. Man når inte målgruppen och man erbjuder en ojämlik vård med hänsyn tagen till ålder och bostadsort.

Kliniken vill nu istället utveckla andra arbetssätt som ger medborgarna i hela Västerbotten tillgång till specialistbedömning på lika villkor.

Med anledning av detta har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att de remissfria besöken ska upphöra vid Hud- och STD-klinikens prickmottagning samt hos den privata Hudläkaren i Umeå AB. De remissfria besöken upphör den 1 januari 2013.

Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Jennie Ståhl Liling, 090-785 70 72 alternativt 070-572 68 86.

De nya reglerna för IVF-behandlingar är inte diskriminerande
Den 11 oktober beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att landstinget skulle införa det gemensamma vårdprogram för infertilitetsbehandlingar som Norrlandstingens regionförbund hade tagit fram. Vårdprogrammet skulle, enligt beslutet, träda i kraft den 1 januari 2013.

Det nya vårdprogrammet innebär bl.a. att det blir lika villkor för heterosexuella och lesbiska par. Samtidigt innebär det förbättringar för alla par som behöver provrörsbefruktning.

Men nämndens beslut har överklagats till Förvaltningsrätten av en privatperson. Enligt den klagande strider beslutet mot flera olika lagar, bl.a. Kommunallagen, Hälso- och sjukvårdslagen, Diskrimineringslagen, Lag om genetisk integritet m.m. samt Europakonventionen.

I ett yttrande till landstingsstyrelsen, skriver hälso- och sjukvårdsnämnden, att det nya vårdprogrammet inte alls strider mot någon av de lagar som den klaganden åberopar.

Vårdprogrammet ger t.ex. varje landsting rätt att, i enskilda fall, göra avsteg från programmets innehåll när det är medicinskt motiverat.

Förslaget till yttrande kommer att behandlas av landstingsstyrelsen den 11 december innan det skickas in till Förvaltningsrätten.

Mer information lämnas av jurist Linus Johansson, telefon 090-785 73 69 alternativt 072-527 73 69.

Extra pengar för behandling av personer med vissa sjukdomar och funktionsnedsättningar
Den 1 januari 2013 utökas det statliga tandvårdsstödet till att omfatta personer som på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning riskerar att få en försämrad munhälsa.

Landstingen ska se till att tandvård erbjuds dessa personer. Västerbottens läns landsting har fått 5,8 miljoner kronor av staten för reformen under 2013.

Dessa patientgrupper kan förväntas ha speciella behov och förutsättningar för att ta emot behandling. Något som kan leda till högre kostnader för tandläkarna i jämförelse med behandling av andra patientgrupper. 

För att stimulera länets tandvårdskliniker, såväl landstingets som privata, att börja ta emot dessa nya patientgrupper har därför hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att ge ett påslag på tio procent på tandvårdstaxan för allmäntandvård och specialisttandvård till de kliniker som tar emot dessa patienter.

För den enskilde patienten innebär påslaget inte någon fördyring, utan man får betala samma avgifter som inom den öppna hälso- och sjukvården.

Mer information lämnas av tandvårdsstrateg Hans Forsberg, 090-785 73 61

Psykiatrisjuksköterskorna inom primärvården
Under nästa år ska psykiatrisjuksköterskor i Skellefteå och Södra Lappland överföras till primärvården som ett led i sjukhusvårdens överföring av resurser till primärvården.

Enligt landstingsstyrelsen är psykiatrisjuksköterskeresurserna ett tilläggsuppdrag för länets hälsocentraler.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har nu gett närsjukvårdsberedningen i uppdrag att följa hur det går med denna förstärkning inom primärvården.

Mer information lämnas av sjukvårdslandstingsrådet Karin Lundström (S), 090-785 72 36 alternativt 070-669 66 84.

Hälso- och sjukvårdsnämndens internkontrollplan för 2013
Varje politisk styrelse och nämnd inom landsting ska årligen ta fram en plan för intern kontroll av verksamheten. Som underlag för planen ska det finnas genomförda riskanalyser.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har nu fastställt en kontrollplan för 2013. Till planen hör tillämpningsanvisningar som beskriver arbetet med intern kontroll, regler och anvisningar för planens innehåll samt tidplan för rapportering.

Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Ann-Christin Sundberg, 090-785 73 26. 

Politiska kommentarer

Eventuella kommenterar till besluten lämnas av hälso- och sjukvårdsnämndens presidium, dvs.

ordförande: landstingsrådet Karin Lundström (S), 070-669 66 84. 
vice ordförande: Carin Hasslow (FP), 070-330 67 85.


 

Ämnen

Regioner

Kontakter