Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Hälso- och sjukvårdsnämnden har sammanträtt

I dag, onsdag den 13 mars, har landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd sammanträtt. Nämnden fastställde årsredovisningen för 2012 och godkände bland annat om en överenskommelse kring samarbete mellan landstinget och länets kommuner för insatser till personer med psykisk funktionsnedsättning.
Nämnden har också yttrat sig om den granskning av landstingets kontroll av bisysslor som landstingets revisorer gjort.

Här följer en sammanfattning av nämndens olika beslut.

Hälso- och sjukvårdsnämndens årsredovisning för 2012

Hälso- och sjukvårdsnämnden har upprättat en årsredovisning för sitt ansvarsområde för 2012. Bland annat nämner nämnden att samtidigt som vårdbehoven ökar och nya medicinska möjligheter utvecklas i allt snabbare takt har patientsäkerheten stärkts, vårdkvaliteten förbättrats och kostnaderna minskat jämfört med 2011. Många goda vårdresultat redovisas även om det fortfarande finns vissa delar som behöver utvecklas.

Nämnden konstaterar att de medicinska resultaten står sig väl i nationella jämförelser, att tillgängligheten i väsentliga delar förbättrats och att patienternas upplevda kvalitet av vården är högre än riksgenomsnittet

Nämnden noterar också att det personalstrategiska arbetet fortsätter med inriktning på hälsofrämjande arbetsplatser för de anställda och att stärka landstingets varumärke som attraktiv arbetsgivare.

Vad gäller det ekonomiska har verksamheterna inom hälso- och sjukvårds¬nämnden sammantaget ett underskott mot budget på 19 miljoner kronor 2012. Budgetmålet nås inte men underskottet har minskat från 78 miljoner kronor 2011.

Den främsta orsaken till detta är, enligt nämnden, effekterna av en låg kostnadsutveckling, hög kostnadsmedvetenhet i verksamheten, ersättning för uppnådda antibiotikamål samt återbetalning av avgiften från AFA Försäkring.

Vid sammanträdet fastställde hälso- och sjukvårdsnämnden årsredovisningen för 2012 och beslutade att överlämna den till landstingsfullmäktige.

Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Ann-Christin Sundberg, 090-785 73 26.

Rapport om hälso- och sjukvårdsnämndens pågående internkontroll

Hälso- och sjukvårdsnämnden har ansvaret för att säkerställa en god intern kontroll inom sitt ansvarsområde. Med anledning av detta har nämnden fastställt planer för internkontroll, planer som ska återapporteras i samband med årsredovisningens upprättande.

I huvudsak redovisas en positiv utveckling för de flesta av aktiviteterna, där bland annat kontroll av läkemedelslistor, läkarkompetens, fakturerad utomlänsvård, statistik för vårdgarantin och avvikelser inom laboratoriemedicin ingår.

Men det finns ett antal områden där förbättringar måste till för att än mer höja patientsäkerheten. Det gäller främst de av interna kläd- och hygienreglerna och arbetet med att ytterligare minska de vårdrelaterade infektionerna.

Hälso- och sjukvårdsnämnden noterar avrapporteringen av den interna kontrollen till protokollet.

Mer information lämnas av controller Nils-Erik Edström, 090-785 72 24.

Nationellt vårdprogram och nationella riktlinjer för palliativ vård

Socialstyrelsen har utarbetat ett nationellt vårdprogram och nationella riktlinjer för palliativ vård. En regional samrådsgrupp har bedömt konsekvenserna för de fyra norrlandstingen av att följa vårdprogrammet och lämnat ett förslag till gemensamma åtgärder.

Rapporten beskriver förutom konsekvenserna också nuläget för den palliativa vården och ger förslag till åtgärder för Västerbottens läns landsting, till exempel att en grundutbildning i palliativ vård bör ges till alla inom hälso- och sjukvård, att palliativ vård bör ingå i alla vårdutbildningar och att det inrättas ett regionalt kompetenscentrum för palliativ vård.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att godkänna rapporten.

Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Ann-Christin Sundberg, 090-785 73 26.

Samarbete om insatser till personer med psykisk funktionsnedsättning.

Sveriges kommuner och landsting införde under 2012 prestationsmedel för att utveckla samverkan mellan landsting och kommuner kring insatserna riktade till målgruppen personer med psykisk funktionsnedsättning.

I november 2012 kom Västerbottens läns landsting överens med länets alla kommuner om ett samarbete kring målgruppen och klarade i och med det ett av de grundkrav som ställts och fick därmed prestationsmedel för 2012.

Prestationsmålen för 2013 innefattar bland annat förbättrad heldygnsvård och en ökad tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatrin. Under 2013 ska landstinget och kommunerna följa och presentera de mål man kommit överens om.

Vis dagens sammanträde godkände hälso- och sjukvårdsnämnden att den träffade överenskommelsen mellan landstinget och länets kommuner ska gälla perioden 1 januari 2012 till 31 december 2013.

Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Jennie Liling-Ståhl, 090-785 70 72.

Yttrande om revisorernas granskning av landstingets kontroll av bisysslor.

Landstingets revisorer har under 2012 granskat landstingets kontroll av anställdas bisysslor. Granskningen visar att landstingets styrelser och nämnder inte har säkerställt att det finns tillräckliga kontroller kring detta.

En skrivelse med ett antal rekommendationer har överlämnats till nämnden för yttrande. Bland annat skriver revisorerna att landstinget bör revidera och förtydliga regelverket kring bisysslor, fortsätta med utbildningsinsatser, uppföljning och kontroller på landstingsövergripande nivå.

I sitt yttrande över rapporten skriver hälso- och sjukvårdnämnden att landstinget ska göra en översyn av regelverket där även medarbetares skyldighet att informera arbetsgivare om bisyssla framgår, ta fram en mall för dokumentation av bisyssla samt fortsätta med information och diskussion kring bedömningen av bisysslor.

Mer information lämnas av lönestrateg Sven Anders Strand, 090-785 72 20.

Revisorernas granskning av hälso- och sjukvårdnämndens styrning av Projekt balans.

Landstingets revisorer har under 2012 granskat hälso- och sjukvårdsnämndens styrning av två projektgrupper inom Projekt balans; akutsjukvård och kirurgisk vård.

Revisorerna rekommenderar nämnden att bland annat kunna bedöma trovärdigheten i verksamheternas budgetar och ekonomiska redovisning, säkerställa att Projekt balans effekter för patienter, verksamhet och personal utvärderas samt att det genomförs riskanalyser inför beslut som berör patienter, verksamhet och personal.

Hälso- och sjukvårdsnämnden noterar granskningen till protokollet och meddelar att en mer övergripande utvärdering presenteras senare.

Särskilt yttrande: (V)
Reservation: (C), (FP), (KD), (M) och (V)

Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Ann-Christin Sundberg, 090-785 73 26.

Politiska kommentarer till samtliga beslut lämnas av hälso- och sjukvårdnämndens ordförande, landstingsrådet Karin Lundström (S), 090-669 66 84 eller nämndens vice ordförande Carin Hasslow (FP), 070-330 67 85.

Ämnen

Regioner

Kontakter