Pressmeddelande -
Hälso- och sjukvårdsnämnden har sammanträtt
I dag, torsdag, har landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd sammanträtt. Nämnden fastställde vid sammanträdet delårsrapporten och beslutade bland annat om en förändrad styrform för länets tandvård, om förändrade patientavgifter och riktlinjer för hur den interna kontrollen ska organiseras.
Här följer en sammanfattning av nämndens olika beslut.
Hälso- och sjukvårdsnämndens delårsrapport
Nämnden konstaterar bland annat att de medicinska resultaten står sig väl nationellt, att tillgängligheten förbättrats och att patienternas upplevelser av vården är högre än riksgenomsnittet. Nyligen presenterades också resultat av en nationell patientenkät där barnsjukvården i Västerbotten är ledande i landet.
I rapporten konstateras dessutom att de allt kortare vårdtiderna är ett resultat av bland annat vårdsamordning, förbättrad genomströmning, förändrade intagningskriterier och daglig styrning.
Tillgängligheten i hälso- och sjukvården är bättre jämfört med förra året, främst när det gäller läkarbesök. Prognosen är att de flesta enheterna klarar läkarbesöken men inte åtgärderna inom vårdgarantin.
Nämnden noterar också att antalet vårdtimmar vid Folktandvården har ökat med 700 timmar jämfört med samma period 2012. Även om tillgängligheten till tandvård är god är tillgången till narkostandvård och uppsökande munhälsovård inte tillfredställande.
Verksamheterna redovisar, skriver nämnden i rapporten, ett underskott mot budget på 84 miljoner kronor. I huvudsak är höga personalkostnader, minskade vårdintäkter och ökade utomlänskostnader orsaker till obalansen.
Men ökade intäkter från region- och utomlänsvård under resten av året samt en premieåterbetalning från AFA Försäkring i november gör att hälso- och sjukvårdsnämnden bedömer att man vid bokslutet närmar sig en budget i balans.
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att fastställa förslaget till delårsrapport och överlämna den till landstingstyrelsen.
Protokollsanteckning: (C), (FP) och (M)
Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Ann-Christin Sundberg, 090-785 73 26
Förändrad driftsorganisation för landstingets tandvård
Den utredning som hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott beställt för att se över förutsättningarna för en återgång till en anslagsstyrd modell för tandvården i Västerbottens läns landsting, konstaterar att dagens modell, med beställare och utförare, är otydlig och administrativt kostnadskrävande.
Den nya modellen skulle enligt tandsvårdschefens bedömning bland annat innebära kortare beslutsvägar, en tydligare politisk styrning, minskad central administration, en förenklad uppföljningsprocess samt bättre fördelning av tandvårdens budget.
Hälso- och sjukvårdnämnden beslutade vid sammanträdet att föreslå landstingsstyrelsen att föreslå landstingsfullmäktige att förändra styrformen för landstingets tandvård och återgå till en form som är
lika som för nämndens övriga verksamhetsområden. Dock behålls vissa moment från beställar- och utförarmodellen och styrformen blir då en målstyrning kopplat till en ekonomisk ersättningsmodell.
Annat yrkande: (C), (FP) och (M)
Mer information lämnas av ekonomichef Mats Lindqvist, 090-785 70 80
Patientavgifter 2014
Sedan 1991 bestämmer sjukvårdshuvudmännen själva avgifter för olika besöksformer. Undantagna är avgifter som bestäms i lag eller författning. Beslut om patientavgifter och gäller också för privatpraktiserande vårdgivare med offentlig finansiering.
Hälso- och sjukvårdsnämndens förslag till patientavgifter för 2014 är som följer; Egenavgiften för mammografiscreening höjs från 100 till 200 kronor. Egenavgiften för hälsoundersökning höjs från 100 till 200 kronor. Egenavgiften för aortascreening höjs från 100 till 200 kronor.
Patientavgiften för utprovning och anpassning av hjälpmedel samt patientavgiften för funktionsträning av rörelse- och talförmåga höjs från 50 till 100 kronor. Patientavgiften för endoskopiundersökning fastställs till 300 kronor. Egenavgiften för behandling för obstruktiv sömnapné ersätts med en årlig avgift med 500 kronor.
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att föreslå landstingsstyrelsen att föreslå landstingsfullmäktige att fastställa de patientavgifterna för 2014, med viss förändring.
Reservation: (V)
Mer information lämnas av utredare Kenneth Öberg, 090-785 71 58
Motion: Subventionerade preventivmedel till unga
I en motion till landstingsfullmäktige föreslår David Ahlqvist (V) att lanstinget i Västerbotten inför preventivmedelssubvention för personer upp till 25 år.
I hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande framgår att Sveriges kommuner och landsting, SKL, beslutat att rekommendera landstingen och regionerna att åldersgränsen för subvention ska vara till och med 25 år, att den egna kostnaden inte ska överstiga 100 kronor per år och att preventivmedel ska ingå i läkemedelsförmånerna för att vara aktuella för subvention.
I yttrandet framgår att Västerbottens läns landsting ska följa rekommendationerna från SKL. Hälso- och sjukvårdsnämnden anser att motionen är besvarad.
Hälso- och sjukvårdsnämndens beslutade att föreslå landstingsstyrelsens att avge yttrande till landstingsfullmäktige enligt upprättat förslag.
Mer information lämnas av utredare Kenneth Öberg, 090-785 71 58
Motion: Behov av ett hospice i Skellefteå
I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Carin Hasslow (FP) att landstinget utreder behovet av ett hospice i Skellefteå, liknande Axlagården i Umeå.
I hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande framgår att det finns ett gott samarbete mellan Skellefteå kommun och landstinget kring den palliativa vården. I samråd med Skellefteå kommun görs bedömningen att behovet av ett särskilt hospice i Skellefteå inte är aktuellt.
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att avslå motionen. Landstingsstyrelsen föreslås avge yttrande till landstingsfullmäktige enligt upprättat förslag.
Reservation: (FP) och (C)
Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Ann-Christin Sundberg, 090-785 73 26
Organisering av den interna kontrollen
Enligt landstingsfullmäktiges reglemente för intern kontroll är det respektive nämnd som ansvarar för att säkerställa en god intern kontroll. Hälso- och sjukvårdsnämnden har därför upprättat ett förslag hur den interna kontrollen organiseras.
Verksamhetsområdeschefen för regionvård ansvarar för att minst en gång om året skriftligt rapportera till hälso- och sjukvårdsnämnden och ge en samlad bedömning av hur den interna kontrollen fungerar inom nämndens ansvarsområde.
Respektive verksamhetschef ansvarar för att det finns rutiner och system som säkerställer att verksamheten bedrivs ändamålsenligt och effektivt.
Övriga anställda ansvarar för att omedelbart rapportera brister i den interna kontrollen till närmast överordnad.
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att godkänna förslaget till organisering av den interna kontrollen.
Mer information lämnas av controller, Nils-Erik Edström, 090-785 72 24
Politiska kommentarer till samtliga beslut lämnas av hälso- och sjukvårdnämndens ordförande, landstingsrådet Karin Lundström (S), 070-669 66 84 eller nämndens vice ordförande Carin Hasslow (FP), 070-330 67 85.
I hälso- och sjukvårdsnämndens handlingar på vll.se finns mer att läsa om bakgrunden till alla beslut, se länk nedan.
Med vänlig hälsning
Jan Alfredsson, landstingets kommunikationsstab