Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Hälso- och sjukvårdsnämnden har sammanträtt

Idag, tisdag, har landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd sammanträtt. Nämnden beslutade vid sammanträdet bland annat om upphandling av infertilitetsbehandling, att permanenta vårdplatser vid Skellefteå lasarett och att utöka antalet dygnsambulanser i Umeå. Nämnden beslutade dessutom att bland annat förändra remissreglerna till BUP samt tydliggöra rutinerna vid patienters ombokning av besök och operation.

Här följer en sammanfattning av nämndens beslut.

Tilldelningsbeslut om infertilitetsbehandling

Landstingsstyrelsen har gett landstingsdirektören i uppdrag att upphandla infertilitetsbehandling. Vid anbudstidens utgång 12 november 2013 hade två anbud inkommit, som båda uppfyllde ställda kvalificeringskrav och gick vidare för utvärdering. En anbudsgivare begärde i januari 2014 att få återta sitt anbud, vilket landstinget godkänt. Det andra anbudet bedömdes tillgodose landstingets behov av efterfrågade tjänster för medicinsk behandling. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att tilldela upphandlingskontrakt till anbudsgivaren IVF Sverige AB.

Mer information lämnas av planerare, Kenneth Öberg, 090-785 71 58

Tillfälligt införda vårdplatser vid Skellefteå lasarett permanentas

I budget 2014 beslutade landstingsfullmäktige att satsa tre miljoner kronor för geriatriska vårdplatser i Skellefteå. I nämndens verksamhetsplan 2014 fick landstingsdirektören i uppdrag att redovisa förslag på hur satsningen ska genomföras.

Under hösten 2013 har Skellefteå lasarett haft en överbeläggningssituation som är bland den högsta i landet enligt SKL:s statistik. För att påverka och förändra den situationen finns tydliga behov av att utveckla vårdflöden, arbetssätt, vårdplatsernas innehåll, samarbetet mellan klinikerna på lasarettet och samarbetet med kommunerna. Därtill behöver Skellefteå lasaretts operationsavdelning, sterilenheten och perioperativa enheten moderniseras och renoveras. I samband med detta bör nya arbetssätt och patientflöden utarbetas. Projektet startar i januari 2014 och går under benämningen ”Nya Skellefteå lasarett”.

Ett gemensamt arbete mellan olika kliniker har startat. Medicin-geriatriska kliniken och kirurg-ortopediska kliniken har kommit fram till sex samarbetsområden för att kunna tillgodose både behovet av ökat antal vårdplatser och resurseffektiva vårdprocesser.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att tillstyrka förslaget till utveckling av Skellefteå lasarett utifrån de sex samarbetsområdena och att anvisa 3 miljoner kronor ur nämndens budget och fördela hälften vardera vid medicin-geriatriska kliniken och kirurg-ortopediska kliniken vid Skellefteå lasarett.

Dessutom tillförs ytterligare 2,6 miljoner kronor för finansiering av vårdplatser vid Skellefteå lasarett genom omfördelning av resurser mellan verksamhetsområdena medicin och kirurgi. Till protokollet noterades att landstingsdirektören ur sitt anslag för oförutsedda utgifter tillföra maximalt två miljoner kronor för utvecklingsarbete vid Skellefteå lasarett.

Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef kirurgi Marie Rodling Wahlström 090- 785 51 98 och verksamhetsområdeschef medicin Jennie Liling Ståhl, 090-785 70 72.

Utökning av antal dygnsambulanser

Västerbottens läns landsting har i grunden en bra tillgänglighet till ambulanssjukvård, trots långa avstånd och glesbefolkade ytor. Ambulansverksamheten är länsövergripande och ambulanserna dirigeras gränslöst efter larm från SOS Alarm.

Åtgärder för att öka tillgängligheten inom givna ekonomiska ramar har genomförts. Antal larm årligen har ökat vilket har inneburit att ambulanserna har dragits från kranskommuner till Umeå tätort. I budget för 2014 har landstingsfullmäktige avsatt 4 miljoner kronor för att förbättra tillgängligheten för ambulanssjukvården.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att utöka antalet dygnsambulanser i Umeå till tre, genom att dagbilen omvandlas till en dygnsbil, från och med 1 mars 2014. Länskliniken Akutsjukvård beviljas 3,5 miljoner kronor för kostnaderna.

Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Marie Rodling Wahlström, 090- 785 51 98

Utökad verksamhet med inriktning mot unga vuxna vid psykiatriska kliniken vid Nus

I budget 2014 beslutade landstingsfullmäktige att göra satsningar motsvarande 5 miljoner kronor inom den psykiatriska vården. I nämndens verksamhetsplan för 2014 fick landstingsdirektören i uppdrag att redovisa förslag på hur satsningen inom psykiatrin ska genomföras.

Utökad och utvecklad öppenvård för unga vuxna, förstärkt vårdavdelning, dagverksamhet och neuropsykiatrisk mottagning ska bidra till minskad slutenvård och därmed minskad överbeläggning vid psykiatriska kliniken vid Nus.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att anvisa fem miljoner kronor till psykiatriska kliniken vid Norrlands universitetssjukhus för resursförstärkning till öppenvård med inriktning mot unga vuxna.

Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Jennie Liling Ståhl, 090-785 70 72.1

Förändrade remissregler till barn- och ungdomspsykiatri

Regeringen och Sveriges kommuner och landstings överenskommelse om en förstärkt vårdgaranti för insatser för barn och unga med psykisk ohälsa innebär att alla landsting senast 2011 ska erbjuda tid för bedömning inom högst 30 dagar och därefter kunna erbjuda fördjupad utredning eller behandling inom höst 30 dagar. Under flera år har barn- och ungdomspsykiatrin i Västerbotten inte klarat kraven i den förstärkta vårdgarantin. För att göra det krävs avlastning i första linjen.

Ett beslut från 2010 innebär att primärvården ska utgöra första linjen för psykisk ohälsa bland barn och unga, och även ungdomsmottagningar och ungdomshälsor fick ett tydligare första linjen-uppdrag. Det pågår även ett arbete för att utveckla samverkan mellan landstingets primärvård och skola, elevhälsa och socialtjänst i länets kommuner.

Att utveckla primärvården som första linjen-nivå och barn- och ungdomspsykiatrin som specialistnivå, var för sig och tillsammans, kommer att fortsätta under de kommande åren och ett led i detta arbete är att även tydliggöra verksamheternas olika uppdrag genom att förändra landstingets remissregler så att remisskrav till BUP ska gälla.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att föreslå landstingsstyrelsen att fatta beslut att remisskrav till barn- och ungdomspsykiatrin ska gälla från och med 1 april 2014 samt att en utvärdering av remisskravet ska genomföras efter ett år.

Särskilt yrkande: Alliansen

Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Jennie Liling Ståhl, 090-785 70 72.

Nya läkemedel 2014

Vid förbundsdirektionen för norrlandstingets regionförbunds sammanträde 28 februari 2013 fastställdes de rekommendationer som tagits fram av Norrländska läkemedelsrådet, NLR, angående introduktion av nya läkemedel. Den 20 december 2013 fastställde styrgruppen för läkemedel sex rekommendationer från NLR rörande prostatacancer, bröstcancer, multipelt myelom, myelofibros och colorektalcancer.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att följa rekommendationerna från NLR och att ur nämndens anslag för nya läkemedel fördela 4,3 miljoner kronor till förskrivande enhet efter utfall.

Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Ann-Christin Sundberg, 090-785 73 26

Upphandling av radiologisk distansgranskning

Bild- och funktionsmedicin Västerbotten, röntgen-, mammografi- och nuklearverksamheter i Lycksele, Skellefteå och Umeå samt verksamhet vid ett antal hälsocentraler i länet i södra Lappland, är i dag beroende av vikarier för att verksamheten ska fungera. Det finns därför ett behov av upphandling av ett ramavtal avseende distansgranskning. Ramavtalet ska ge utrymme för såväl planerade som oförutsedda undersökningar.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att ge landstingsdirektören i uppdrag att påbörja en upphandling av distansgranskning gällande radiologi.

Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Ann-Christin Sundberg, 090-785 73 26

Nivåstruktureringsplan för cancervård i norra regionen

Vid hälso- och sjukvårdsnämndens tidigare sammanträde återremitterades ett ärende om en nivåstruktureringsplan för cancervård i norra regionen. I Socialdepartementets kriterier för utveckling av cancervården ska det i varje region finnas en plan för nivåstrukturering ska vara beslutad av berörda landstingsledningar.

Ett förslag till plan har utarbetats, behandlats och godkänts av Norrlandstingens regionförbund. Planen har översänts till de berörda landstingen.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att rekommendationen från Norrlandstingens regionförbund i de delar som rör landstingets interna nivåstrukturering för cancervården antas.

Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Ann-Christin Sundberg, 090-785 73 26

Rutiner vid ombokning av besök och operation i den specialiserade vården

Rutiner för patienter som vill omboka tid för besök respektive operation har funnits i landstinget, men antalet gånger patienten fått omboka tid har begränsats.

2013 kom Sveriges kommuner och landsting med en rekommendation där skillnaden mellan erbjuden och överenskommen tid förtydligades.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att anta SKL:s rekommendation där en erbjuden tid kan ombokas hur många gånger som helst och där överenskommen tid kan ombokas en gång.

Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Ann-Christin Sundberg, 090-785 73 26

Politiska kommentarer till samtliga beslut lämnas av hälso- och sjukvårdnämndens ordförande, landstingsrådet Karin Lundström (S), 070-669 66 84 eller Thommy Bäckström (FP), 070-606 83 19.

I hälso- och sjukvårdsnämndens handlingar på www.vll.se finns mer att läsa om bakgrunden till alla beslut, se länk nedan.

 

Vänliga hälsningar,

Anja Hansen, kommunikationsstaben

 

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presskontakter vecka 52 och vecka 1

Presskontakter vecka 52 och vecka 1

Presskontakt Klicka här för kontaktuppgifter
Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige