Pressmeddelande -
Hälso- och sjukvårdsnämnden har sammanträtt
Idag, tisdag, har landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd sammanträtt. Nämnden beslutade bland annat att fastställa årsrapporten för 2013 och att avsätta medel för utökning av antalet operationslag vid Norrlands universitetssjukhus samt för ett endometriosteam vid kvinnokliniken.
Här följer en sammanfattning av nämndens beslut.
Upphandling av bemanningstjänster: specialistläkare inom neuroradiologi
Bild- och funktionsmedicin Västerbotten är en länsövergripande klinik med röntgenavdelningar i Umeå, Skellefteå och Lycksele. Länskliniken innefattar även mammografienheten samt nuklearmedicinska avdelningen vid Norrlands universitetssjukhus.
Efterfrågan på läkare inom denna specialitet är högre än landstingets tillgång. Därför finns behov av att hyra in specialistläkare för arbete på plats inom den neuroradiologiska verksamheten.
En upphandling av bemanningstjänst, inhyrning, av specialistläkare inom neuroradiologi, har skett och anbudstiden gick ut 19 december 2013.
Företagen Doc Connect Nordic AB och Oy Doratone AB filial tilldelas ramavtal för att leverera bemanningstjänst genom uthyrning av specialistläkare inom neuroradiologi till Bild- och funktionsmedicin, Västerbottens län.
Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Ann-Christin Sundberg, 090-785 73 26.
Upphandling av diagnostik och subspecialistkompetens till klinisk patologi
Klinisk patologi Västerbotten ingår i centrumbildningen Laboratoriemedicin vid Norrlands universitetssjukhus. Man har ett omfattande regionalt samarbete som innefattar ansvaret för drift och diagnostik vid avdelningen för klinisk patologi vid Östersunds sjukhus.
I uppdraget ingår att ge medicinsk service för histopatologiska undersökningar, cytologiska undersökningar och gynekologiska hälsokontroller samt att utföra kliniska obduktioner. I uppdraget ingår även att bedriva bårhusverksamhet.
Kliniken är i dagsläget beroende av läkarvikarier för att verksamheten ska fungera. Av denna anledning finns ett behov av att upphandla avtal för diagnostik och subspecialistkompetens externt men även vid behov inhyrd på plats.
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att ge landstingsdirektören i uppdrag att påbörja en upphandling, samt en tidsbegränsad direktupphandling för att klara verksamheten i väntan på att upphandling genomförs.
Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Ann-Christin Sundberg, 090-785 73 26.
Hälso- och sjukvårdsnämndens årsrapport 2013
Ett förslag till årsrapport för 2013 har upprättats. I förslaget redovisas en samlad bedömning, redovisning av måluppfyllelse för nämndens mål i verksamhetsplanen för 2013, och en uppföljning och utvärdering av de uppdrag som fullmäktige givit nämnden i landstingsplan 2012-2015 samt ett ekonomiskt bokslut.
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att fastställa årsrapporten för 2013 samt att överlämna den till landstingsfullmäktige.
Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Ann-Christin Sundberg, 090-785 73 26.
Avrapportering av intern kontroll 2013 samt internkontrollplan för 2014
Hälso- och sjukvårdsnämnden har ansvaret för att säkerställa en god intern kontroll inom sitt ansvarsområde. Därför fastställde nämnden i november 2012 planer för internkontroll för 2013. Resultatet från uppföljningen ska ske i samband med årsrapportens upprättande, och ska rapporteras till landstingsstyrelsen och landstingets revisorer.
Liksom vid återrapporteringen av 2012 års kontrollplan redovisas en positiv utvecklingstendens. Följsamheten till de nationella rekommendationerna för att minska vårdrelaterade infektioner har ytterligare förbättrats, liksom följsamheten till kläd- och hygienregler. För att ytterligare böja patientsäkerheten bör det dock ske förbättringar rörande rätt läkemedelslista och skriven läkemedelsberättelse vid hemgång.
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att avrapportering av intern kontroll 2013 ska ske enligt upprättat förslag.
Ett förslag till internkontrollplan för 2014 har upprättats för hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde.
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att fastställa upprättat förslag till plan för intern kontroll 2014.
Mer information lämnas av controller Nils-Erik Edström, 090-785 72 24.
Fördelning av medel för utökning av antal operationslag vid Operationscentrum och postoperativ vård, Norrlands universitetssjukhus
Inom operationsverksamheten har arbetssituationen varit ansträngd under de senaste åren med brist på narkosläkare samt operations- och narkossjuksköterskor. Situationen har lett till minskad produktion på operationsavdelningarna, främst i Umeå. Detta har lett till ökad väntetid med minskad tillgänglighet.
En extern konsult har tillsammans med verksamhetschefer tagit fram rekommendationer för produktions- och kapacitetsplanering inom operationsverksamheterna. Rekommendationerna är att införa ett tillfälligt utökat antal operationslag med tillhörande postoperativ försörjning med målet att öka antalet operationer med 1200 på ett år.
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att tillföra medel för att anställa tre tillfälliga operationslag vid Norrlands universitetssjukhus för att under cirka ett år åtgärda den puckel av väntande patienter som finns. Verksamhetsområde kirurgi anvisas 4 miljoner kronor ur hälso- och sjukvårdsnämndens omställningsanslag för kostnaderna under 2014. Efter 2014 utvärderas insatsen.
Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Marie Rodling-Wahlström, 090-785 51 98.
Fördelning av medel för inrättande av endometriosteam vid kvinnokliniken, Norrlands universitetssjukhus
Endometrios är en vanlig sjukdom som kan diagnostiseras hos 2-10 procent av den kvinnliga befolkningen och bland 50 procent av infertila kvinnor. Under ett års tid har medarbetare på kvinnokliniken vid Norrlands universitetssjukhus arbetat med uppbyggnad av ett multidisciplinärt endometriosteam.
I de riktlinjer för endometriosbehandling som upprättats av medicinska chefssamrådet för kvinnosjukdomar i norra regionen anges att teamarbete kring kvinnor med svårbehandlade symptom är av stort värde.
Hälso och sjukvårdsnämnden beslutade att anvisa kvinnokliniken vid Norrlands universitetssjukhus 0,7 miljoner kronor för kostnad för bemanning av ett endometriosteam.
Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Marie Rodling-Wahlström, 090-785 51 98.
Fördelning av medel för strålsäkerhetsarbete 2014
Västerbottens läns landsting har lagstadgade krav på strålsäker patient- och arbetsmiljö som är knutna till de tillstånd landstinget fått av Strålsäkerhetsmyndigheten för att få bedriva verksamhet med joniserande strålning. Vid en inspektion hösten 2012 inspekterade Strålsäkerhetsmyndigheten landstinget med 46 punkter som ska åtgärdas av landstinget.
Bemanningen inom strålningsfysik inom landstinget är låg i ett nationellt perspektiv med det uppdrag som följer med en utrustningsintensiv universitetssjukvård. För att optimera strålsäkerhet för patient, personal och allmänhet som vistas vid verksamheter inom landstinget där joniserande strålning produceras och nyttjas tillförs resurs för att upprätta långsiktiga fungerande rutiner för strålskyddsarbetet.
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att anvisa 0,6 miljoner kronor till Centrum för medicinsk teknik och strålningsfysik.
Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Ann-Christin Sundberg, 090-785 73 26.
Motioner
Vid sammanträdet behandlades även fyra motioner. Hälso- och sjukvårdsnämndens förslag till yttranden i nedanstående går vidare till landstingsstyrelsen:
Återkoppling av provsvar, motion från Olle Edblom (C)
Erbjuda lämpliga patienter kostnadsfria Waran-maskiner, motion från Liv Granbom (M)
Inrätta ett barnskyddsteam i sjukvården, motion från Birgitta Nordvall, Jonny Kärkkäinen, Lena Sandberg och Erik Sedig (KD)
Säkra god smärtvård i hela länet, motion från Daniel Öhgren (C) och Andreas Löwenhöök (M)
Granskning av landstingets hantering av sjuka hus
Landstingets revisorer har granskat landstingets hantering av sjuka hus. Granskningen visar att landstingsstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden inte säkerställt en ändamålsenlig styrning och uppföljning för att hantera sjuka hus-problematiken i landstinget.
Revisorerna har i en skrivelse överlämnat rapport med ett antal rekommendationer till hälso- och sjukvårdsnämnden för kännedom.
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade ge landstingsdirektören i uppdrag att återkomma med förslag till åtgärder med anledning av de rekommendationer som finns i rapporten, samt att notera rapporten och förslag till återrapportering till protokollet.
Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Ulf Olofsson, 090-785 72 47.
I hälso- och sjukvårdsnämndens handlingar på www.vll.se finns mer att läsa om bakgrunden till alla beslut, samt motioner och yttranden. Se länk nedan.
Politiska kommentarer till samtliga beslut lämnas av hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, landstingsråd Karin Lundström (S) 070-669 66 84 eller nämndens vice ordförande Carin Hasslow (FP) 070-330 67 85.