Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Hälsodialoger räddar liv!

Västerbottens hälsoundersökningar ger stora hälsovinster. Hela 587 dödsfall i länet har förebyggts och nedgången är tydlig oavsett utbildningsnivå. Det visar en vetenskaplig utvärdering som i veckan publiceras i den medicinska tidskriften BMJ Open.

Forskare vid medicinska fakulteten, Umeå universitet, presenterar nu en utvärdering av Västerbottens hälsoundersökningar som är en av de största i världen i sitt slag.Den omfattar data från 1990–2006. Det viktigaste resultatet är att totaldödligheten iVästerbotten har minskat med 9,4 procent jämfört med riket när alla länsinvånare, både deltagare och icke-deltagare, i aktuella åldrar analyserats. Nedgången är störst bland kvinnorna.

– Vår långsiktiga och lågintensiva strategi är framgångsrik. När många ändrar sig lite grann blir de sammanlagda effekterna stora, säger professor Lars Weinehall vid enheten för Epidemiologi och global hälsa, Umeå universitet.

Större effekt bland deltagarna
Forskarna har också jämfört dödligheten hos de 59 629 personer som deltagit i Västerbottens hälsoundersökningar under samma tidsperiod med den svenska befolkningen i motsvarande åldrar. Totaldödligheten hos dem som deltagit i Västerbottens hälsoundersökningar hade minskat betydligt mer och var 36 procent lägre för kvinnor och 32 procent lägre för män. Studien visar också att dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar minskat i samma utsträckning som totaldödligheten.

– Med vår modell, med både hälsoundersökningar och hälsosamtal i primärvården, visar vi att systematiska insatser som ger deltagarna stöd till levnadsvanor som motverkar hjärtinfarkter och slaganfall fungerar, säger professor Lars Weinehall.

Läs hela forskningsartikeln på BMJOpen

Se resultat från Västerbottens hälsoundersökningar

Bakgrund
Västerbotten hade under tidigt 1980-tal Sveriges högsta dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar. Därför beslutade landstinget i Västerbotten 1985 att införa ett av världens största interventionsprogram med bas i primärvården. Syftet var att påverka viktiga riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom i befolkningen, vilket samtidigt påverkar andra folksjukdomar positivt eftersom riskfaktorerna i hög grad är gemensamma.

Modellen utformades i Norsjö kommun och sedan början av 90-talet bjuds alla länets 40-, 50- och 60-åringar in till hälsocentralen för en individuell hälsodialog, både hälsoundersökning och hälsosamtal, med en distriktssköterska. Deltagaren och sköterskan går igenom resultaten från blodprov, blodtryck och enkätsvar och pratar om hälsofrågor i allmänhet och undersökningsresultaten i synnerhet samt livsstilsförändringar. Deltagare med mer allvarligt avvikande värden får remiss till läkare.

Läs mer om Västerbottens hälsoundersökningar på 1177.se

Mer information
Lars Weinehall
professor vid enheten för Epidemiologi och global hälsa
Umeå universitet
070-564 46 52

Vänliga hälsningar
Annelie Hägglund
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
076-842 70 70

Ämnen

Regioner


Landstingets bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige