Pressmeddelande -
Hälsorummet i Slussfors invigs
Hur mycket vård kan en åldrad befolkning klara själv om de får stöd av teknik och hemtjänst? Svaret på frågan ska komma från det virtuella hälsorummet som nu invigs i byskolan i Slussfors.
Det är i Umnäs, Forsmark, Nordanås och Slussfors de bor, de som är referensgrupp och pionjärer för en ny sorts vård. I hälsorummet kan de nu – som komplement till den vanliga vården – på hemmaplan ta blodtryck, kolla blodvärden och blodsocker. Analysen görs direkt och skickas digitalt till sjukstugan.
Med stöd av hemtjänsten kan planerad provtagning i byskolan spara tidsödande resor till Storuman. Samma gäller uppföljningar med doktorn via videokonferens.
Går patienterna på blodförtunnande medel kan de också kontrollera sina så kallade INR-värden och snabbt – efter svar från doktorn – justera sin medicinering. Och lider de av Kol eller diabetes kan de framöver – i 3D-teknik – få utbildning i hur de bäst sköter sin sjukdom.
Fått spåna fritt
Catharina Ingvarsson, läkare och en av projektledarna, har det senaste året låtit representanter för byarna spåna fritt i olika grupper. Hon berättar om en liten bygd med stark byanda och med cirka 500 personer som känner sig väldigt trygga med vården.
– Hälsorummet är ett komplement – allt ska inte ersättas. Det är ett sätt att testa vad som går att göra på distans och hur byborna klarar av tekniken. Vår uppgift är att sporra dem att använda rummet!
Hälsorummet är inget färdigt koncept utan ska hela tiden utvecklas.
– Men tekniskt sett ligger vi i fronten och medicintekniska företag ligger på för att få testa sina utrustningar här, berättar Peter Berggren, chef för Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman och drivande i utvecklingen av vård på distans.
I hälsorummet ska teknik testas och utvärderas. Det kan till exempel handla om att med hemtjänstens hjälp undersöka hjärtan och lungor med elektroniska stetoskop. Eller att fotografera trumhinnor med mobiltelefon och överföra bilden till doktorn. På sikt kan det bli aktuellt med 24-timmars-EKG och sömnutredningar – på distans.
Där är man dock inte ännu. Först ska patienterna med lätthanterliga grepp via läsplattor lära sig använda de apparater som finns i rummet. De planerade patientutbildningarna görs i samarbete med bland andra Karolinska institutet.
– När det gäller lärande är 3D-teknik överlägsen all annan teknik, berättar Peter Berggren.
Som han ser det har Västerbottens inland en unik konkurrensfördel.
– När vi för ett år sedan frågade byborna om de ville vara med och utveckla en helt ny vårdmodell kom 70 procent till ett första möte! Det kan man kalla referensgrupp! säger han nöjt.
För mer information kontakta:
Peter Berggren, chef för Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman, telefon: 070-347 34 20.
Catharina Ingvarsson, distriktsläkare, telefon: 070-394 88 18.
Se en kort film från hälsorummet i Slussfors
hälsningar
Thomas Jonsson
Kommunikationsstaben