Pressmeddelande -
Hälsosamtalen i Västerbottens hälsoundersökningar digitaliseras
Nu startar ett försök med att digitalisera hälsosamtalen i Västerbottens läns landstings stora folkhälsosatsning Västerbottens hälsoundersökningar (VHU). Den unika förändringen startar med 30-åringar i Norsjö kommun med målsättningen att överbrygga avstånd och göra det möjligt för fler att delta.
Deltagarna kan välja att göra hälsosamtalet med VHU-sköterskan som ett videosamtal med hjälp av distansuppkoppling med mobiltelefon, surfplatta eller dator via 1177.se. Dessutom kan de föra en digital interaktiv loggbok och få feedback kring livsstilsvanor. Men de som vill kan fortfarande boka en tid och träffas på hälsocentralen.
Förhoppningen är att på sikt erbjuda alla deltagare i Västerbottens hälsoundersökningar detta digitala alternativ vilket inte bara överbryggar avstånd utan också på sikt kan avlasta hårt belastade hälsocentraler.
Interaktiva möjligheter
- Den nya tekniken ger mig dessutom en ökad möjlighet att vara med i deltagarnas hälsoresa. Genom det nya digitala stöd- och behandlingsprogrammet med loggbok kan jag kontinuerligt ge feedback och uppmuntra till livsstilsförändringar, säger Carina Gustafsson, projektledare och hälsoutvecklare.
Med webbstödet, som deltagarna får tillgång till via 1177.se, kan deltagarna registrera sina fysiska aktiviteter och hur mycket frukt och grönsaker de äter för att hitta en mer hälsosam livsstil. På 1177.se finns dessutom samlad information om hälsa i stort och om Västerbottens hälsoundersökningar.
Distanstekniken ger många fördelar. Genom att delta i hälsosamtalet från hemmet, jobbet eller om man är borta slipper deltagarna lägga tid på att resa till VHU-sköterskan. Man kan delta även om man är lite förkyld, har en trasig bil eller vill slippa ge sig ut på oplogade eller isiga vägar.
För VHU-sköterskan innebär det också en ökad flexibilitet där det blir lättare att anpassa var och när hälsosamtalen ska genomföras.
Stora vinster
På sikt är det är inte bara deltagarna som vinner på en ökad digitalisering då även samhällsekonomin, folkhälsan och miljön påverkas positivt om fler deltar i hälsosamtalen, blir friskare och reser mindre.
- Vi kommer givetvis att följa och utvärdera försöket och anpassa teknik och arbetssätt. Men det känns naturligt att erbjuda både deltagare och personal flexibla distanslösningar. Digitalisering är en möjlighet för oss att kunna erbjuda en god och jämlik vård i länet, säger Carina Gustafsson.
Läs mer om Västerbottens hälsoundersökningar på 1177.se/vhu
Mer information
Carina Gustafsson, projektledare och hälsoutvecklare, 072-220 90 09
Med vänliga hälsningar
Annelie Hägglund
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
076-842 70 70
Ämnen
Regioner
Landstingets mediabank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial från Västerbottens läns landsting i vår mediabank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum