Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Hälsosatsning för länets barn firar 10 år!

När hälsosatsningen Salut statade 2005 var målet att minska barns övervikt och karies. Den har utvidgats till en generell hälsosatsning för alla barn i Västerbotten, 0-18 år samt deras föräldrar och startar redan under graviditeten.

Inledningsvis skräddarsyddes insatserna efter barnens ålder av dem som mötte barnen i sitt arbete. De hälsofrämjande insatserna utvecklades och testades och spreds sedan i hela länet. Detta är tillsammans med ökad samverkan mellan mödrahälsovård, barnhälsovård, tandvård och öppna förskolor framgångsfaktorer i Salut-satsningen för de tidiga barnaåren.

Alla skolor i inlandskommunerna, från förskolan till gymnasiet, har erbjudits att delta i satsningens Hälsofrämjande skola där man exempelvis jobbar med att stärka elevernas självkänsla eller mer fysisk aktivitet. Hittills har Lycksele och Norsjö kommun gått med och fler är på gång.

– Det betyder mycket för både folkhälsan och samhällsekonomin att fetma, karies och psykisk ohälsa bland barn och unga minskar. Den galopperande överviktsepidemin ser ut att ha stannat av och tandhälsan har förbättrats det senaste året. Vi är ett antal forskare som följer barnens hälsa och livsvillkor och utvärderar hur satsningen förbättrar barnens hälsa, säger Eva Eurenius, hälsoutvecklare i Västerbottens läns landsting och forskare vid Umeå universitet.

För en jämlikare hälsa
Fortfarande återstår flera utmaningar som skillnader i hälsa och levnadsvanor mellan kust och inland, vilka delvis kan förklaras av skillnader i utbildningsnivå och sysselsättning. Med Salut som plattform för folkhälsoarbetet kan ojämlikheter i hälsan hos blivande föräldrar, barn och ungdomar jämnas ut.

Bemärkelsedagen firas under de årliga Salutdagarna med både återblick och framtidsspaning. Dagarna genomförs med samma program på tre orter; Lycksele 10 februari, Skellefteå 18 februari och Umeå 12 mars. Deltar gör personal från folkhälsoenheten, tandvård, mödra- och barnhälsovård samt öppen förskola. Media är välkomna att delta.

Läs mer om Salut-satsningen på www.vll.se/salut

Program för Salutdagarna

Mer information
Eva Eurenius, hälsoutvecklare, folkhälsoenheten
eva.eurenius@vll.se, 070-68 059 64

Ulf Söderström, tandvårdsstrateg, tandvården
ulf.soderstrom@vll.se, 090-785 80 52

Anna-Carin Wihlbäck, mödrahälsovårdsöverläkare, kvinnokliniken
annacarin.wihlback@vll.se, 090-785 04 04

Sven Arne Silfverdal, barnhälsovårdsöverläkare, barnhälsovården
svenarne.silfverdal@vll.se, 090-785 27 90

Vänliga hälsningar
Tina Jonsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
070-675 70 89

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige