Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Hantera maten säkert under rötmånaden

Under augusti ökar antalet fall av magsjuka, det beror på att många livsmedel håller sämre under denna månad. Men genom att se över hur mat förvaras och tillagas kan risken att bli sjuk minskas. Karina Salomonsson, verksamhetschef på 1177 Vårdguiden på telefon i Västerbotten, ger sina bästa tips.

Under den så kallade rötmånaden är temperaturen och luftfuktigheten ofta hög, ett klimat som bakterier och mögel trivs i. Det finns alltid en risk att drabbas av magsjuka men genom att hantera livsmedel på rätt sätt och sköta hygienen minskar risken.

Glöm inte att tvätta händerna

Det är viktigt att alltid tvätta händerna innan man hanterar eller äter mat. Det gäller även efter hantering av rått kött eller rå kyckling. Finns det inte tillgång till tvål och vatten kan man använda handsprit.

– I år är det både rötmånad och coronapandemi, så det är två anledningar till att vara extra noggrann med handhygienen, säger Karina Salomonsson, verksamhetschef på 1177 Vårdguiden på telefon i Västerbotten.

För att hålla bakterier borta ska arbetsytor i köket hållas rena. Om både kött och grönsaker ska skäras till maten ska olika skärbrädor och knivar användas.

Håll kylvarorna kalla

Under rötmånaden är det viktigt att tänka på hanteringen av livsmedel redan i butiken.

– Man kan ta med sig en kylväska eller några kylklampar så att maten kan hållas kall hela vägen hem, säger Karina Salomonsson.

När maten är hemma ska den snabbt in i kylskåpet, står den ute i rumstemperatur minskar hållbarheten. Ett kallt kylskåp förlänger hållbarheten, en lagom temperatur är + 4 grader.

Få i dig vätska

Vid magsjuka är det viktigt att få i sig mer vätska än vanligt för att inte drabbas av uttorkning. Förutom vatten är det bra att dricka vätskeersättning som går att köpa på apotek eller i livsmedelsbutiker, det går också att blanda egen.

– Barn kan ibland behöva skedmatas för att få i sig vätska. Helst ska söta drycker och lightdrycker undvikas eftersom de kan ge diarré. Vill inte barnet dricka kan de få isglass. Men fortsätt att erbjuda dem något att dricka, säger Karina Salomonsson.

Efter magsjukan går det att börja äta vanlig mat direkt, men det kan vara bra att börja med skonsammare kost, exempelvis soppor, vitt bröd, kokt fisk och ris i mindre portioner. Undvik kaffe och fiberrik mat då de kan ge diarré.

Mer tips och råd om magsjuka och hur man gör vätskeersättning finns på 1177.se/magsjuka och i 1177 Vårdguidens app.

Mer information

Karina Salomonsson
Verksamhetschef 1177 Vårdguiden på telefon
Region Västerbotten
090-785 07 51

Presskontakt

Victoria Bertilsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
victoria.bertilsson@regionvasterbotten.se
073-047 17 66

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige