Gå direkt till innehåll
​Hbtq-diplomering av länets bibliotek

Pressmeddelande -

​Hbtq-diplomering av länets bibliotek

Nu startar hbtq-diplomering av biblioteken i Västerbotten, med syfte att göra dem mer inkluderande och tillgängliga. Diplomeringen innebär utbildning av personal och ledning, och resulterar i en konkret handlingsplan för arbete med hbtq, normer och jämlikhet. Hbtq-diplomeringen är en gemensam satsning från Regionbibliotek Västerbotten och Folkhälsoenheten vid Region Västerbotten, och intresset bland bibliotekspersonalen är stort.

– Det ligger i bibliotekens demokratiska uppdrag att arbeta med mänskliga rättigheter och mot all form av diskriminering. Rätten att vara du, är en angelägenhet för alla, säger Christer Edeholt, biblioteksutvecklare vid Regionbibliotek Västerbotten.

Diplomeringen avser länets folk- skol- och sjukhusbibliotek och innebär ett förändringsarbete av bibliotekens verksamhet, kommunikation och bemötande. Utgångspunkten är att varje enhet ska reflektera kring olika frågeställningar och därifrån upprätta en handlingsplan för inkludering och hbtq-arbete. För Helena Gard, hälsoutvecklare vid Region Västerbotten, är detta ett väl inarbetat koncept. Hon har tidigare erfarenhet från hbtq-diplomering av ett 50-tal olika arbetsplatser inom Region Västerbotten.

– Hbtq-diplomeringen är en viktig del av regionens arbete för jämlik hälsa i Västerbotten eftersom vi vet att hbtq-personer på gruppnivå har en sämre hälsa än befolkningen i stort, säger Helena Gard, hälsoutvecklare Folkhälsoenheten, Region Västerbotten

Både Helena Gard och Christer Edeholt har mångårig erfarenhet av hbtq-arbete och tillsammans ansvarar de för utbildningen som leder till diplomeringen – en utbildning som varvas med fakta och berättelser ur olika hbtq-perspektiv. Det blir föreläsningar, filmvisning, boktips, samtal och olika sorters gruppövningar.

Inlandskommunerna Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele börjar sin diplomering den 18 februari och Skellefteå den 20 februari. I Umeåområdet påbörjas diplomeringen den 10 september.

Som en del i satsningen har Regionbiblioteket tagit fram bokmärken, pins, supporterflaggor och tygkassar med texten ”Du har rätt att vara du” på 15 olika språk.


Mer fakta:

2012 gjordes den första hbtq-certifieringen av ett bibliotek i Sverige. Det var Hallonbergens bibliotek i Sundbyberg, Stockholm. Sedan dess har många bibliotek i Sverige antigen certifierats av RFSL eller diplomerats av olika utbildare.


För mer information:

Helena Gard
Hälsoutvecklare Folkhälsoenheten, Region Västerbotten
​070-379 70 25, helena.gard@regionvasterbotten.se

Christer Edeholt
Biblioteksutvecklare, Regionbibliotek, Region Västerbotten
​070-357 57 09, christer.edeholt@regionvasterbotten.se


​Presskontakt:

Cecilia Lindell
​Strateg Externa relationer, Region Västerbotten
​070-254 57 37, cecilia.lindell@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige