Pressmeddelande -
Hjälpmedel för miljoner återvinns
Allt sedan 1960-talet har hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning återanvänts. 60 år senare är principen mer aktuell än någonsin och Hjälpmedel Västerbotten rekonditionerar och återbrukar i dag cirka 75 procent av alla hjälpmedel som lämnas tillbaka.
Det finns cirka 100 000 hjälpmedel av olika modeller bland brukare i Västerbotten. Genom återanvändning hålls kostnaderna nere, vilket är både samhällsekonomiskt och miljömässigt hållbart.
– Det är dessutom en solidarisk tanke att låna hjälpmedlet när man har behov och sedan lämna tillbaka det så att andra kan använda det, säger Åsa Risberg, vårdutvecklare vid Hjälpmedel Västerbotten.
Sparar pengar
Återbruket har också ökat de senaste åren. Under första halvåret 2021 har antalet rekonditioneringar ökat från 6 500 till 7 500 jämfört med samma tid förra året.
– Att återbruka sparar pengar för både länets kommuner och Region Västerbotten, säger Mathias Ogenblad, avdelningschef för service och logistik vid Hjälpmedel Västerbotten.
– Eftersom de flesta förskrivare av hjälpmedel finns i kommunerna får de då en möjlighet att få sina budgetar att gå ihop.
Krävs kunskap
Varje år köps hjälpmedel för cirka 70 miljoner kronor och vid återbruk krävs både kunskap kring rekonditionering och vetskap om när en produkt ska tas ur bruk.
– Många produkter har en rekommenderad livslängd, även om det ute bland brukarna finns hjälpmedel som håller längre. Men cirka 25 procent måste ändå kasseras, antingen på grund av slitage eller ålder, säger Mathias Ogenblad.
Hålla kvalitet
Vid Hjälpmedel Västerbottens verksamheter i Umeå, Skellefteå och Lycksele arbetar cirka 30 specialutbildade tekniker med rekonditionering av de hundratals hjälpmedel som finns att tillgå. Det rör sig om allt från bland annat rollatorer och sängar till elrullstolar och elektroniska styrsystem.
– Vi har mest medicintekniska produkter och i det konceptet ligger också en kvalitetsaspekt, förklarar Åsa Risberg. När vi rekonditionerar ett hjälpmedel för att återanvända det måste det hålla kvalitetsmässigt och då behövs det kompetens.
Arbeta cirkulärt
Karin Modig, miljösamordnare i Region Västerbotten, menar att Hjälpmedel Västerbotten är ett bra exempel på hur en verksamhet kan arbeta cirkulärt så att det man köper in används så länge det går.
– Deras arbetssätt visar hur viktigt förarbetet är, med rätt val av produkter och rätt kompetens, för att få en så lång hållbarhet som möjligt, säger Karin Modig.
OBS: I SEE-magasinet, som ges ut i samband med hållbarhetsveckan, publicerades av misstag tyvärr en gammal artikel om Hjälpmedel Västerbottens återbruk av hjälpmedel. Denna artikel är den rätta och aktuella.
Mer information:
Miljösamordnare Karin Modig, 090-785 32 98
Avdelningschef Mathias Ogenblad, 076-837 42 59
Presskontakt
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
090-785 18 51
Ämnen
Regioner
Bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken