Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Högt tryck för rymdrelaterad forskning

Kan man mäta trycket i hjärnan utan nålar, via örat och ute i rymden? Michael Williams, amerikansk neurolog knuten till Nasa, hoppas det efter besöket hos kollegorna på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

För det är nämligen här expertkunskapen finns. Idag, fredag, avslutar Dr Williams en två veckor lång vistelse där olika sätt att mäta intrakraniellt tryck utvärderats i laboratoriet på Neurocentrum.

– Mycket spännande, unika tester, säger Dr Michael Williams, till vardags verksam i Baltimore.

This is Houston. We have a problem!

När samtalet från Houston och USA:s federala myndighet för rymdfart kom med de välbekanta orden ”We have a problem!” lystrade Anders Eklund och Jan Malm, professorer i medicinsk teknik respektive neurologi på universitetssjukhuset.

Problemet handlade om ögonskador hos astronauter efter långa vistelser i rymden. Avsaknaden av gravitation ökar trycket i hjärnan och får effekter på ögonen. I värsta fall skadas nervvävnaden.

Skadorna upplevs av Nasa som ett stort problem. Arbetet i rymden kräver synskärpa och att kunna läsa tekniska manualer är en förutsättning.

– Innan Nasa går över till resor till Mars måste man lösa de medicinska problemen. Man vill förstå vad som händer och helst redan före en rymdresa kunna sortera ut dem som löper högre risk att drabbas, säger Jan Malm.

Nasa vill kunna mäta och åtgärda skadliga tryckförändringar på plats i rymden. Umeåforskarnas metoder att mäta tryck i hjärnan används nu för att förstå och vidareutveckla nya metoder – med målet att mäta hjärntrycket via ögat eller genom rörelser i örats trumhinna.

Mätningar i rymden

Samarbetet är lovande och forskningen stöds också av svenska Rymdstyrelsen. I dagarna har forskargrupperna i Umeå, Baltimore, Dallas och Houston gemensamt ansökt hos Nasa om att mäta astronauternas hjärntryck på plats i rymdstationen.

Anders Eklund är övertygad om att de kan bidra med ny kunskap i detta viktiga forskningsfält.

– Vår grupp har länge utvecklat metoder för att mäta, analysera och kontrollera hur vätska cirkulerar vid olika tryck i skallen, framför allt vid hydrocephalus, säger han.

Mer information:
Anders Eklund, tfn: 070-271 65 05 Jan Malm, tfn: 073-620 54 54

Läs fler artiklar i ämnet på landstingets webbplats genom att följa resurslänkarna.

 

Vänliga hälsningar,
Anja Hansen
Kommunikationsstaben

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presskontakter vecka 52 och vecka 1

Presskontakter vecka 52 och vecka 1

Presskontakt Klicka här för kontaktuppgifter
Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige