Gå direkt till innehåll
Biträdande verksamhetschef Fredrik Holmner samt Henrik Hagström och Jonas Andersson vid PCI-labb, är hoppfulla inför Socialstyrelsens kommande beslut. Foto: Klas Sjöberg/Region Västerbotten
Biträdande verksamhetschef Fredrik Holmner samt Henrik Hagström och Jonas Andersson vid PCI-labb, är hoppfulla inför Socialstyrelsens kommande beslut. Foto: Klas Sjöberg/Region Västerbotten

Pressmeddelande -

Hoppas på högspecialiserad vård för ny hjärtbehandling

Norrlands universitetssjukhus har för första gången genomfört två alkoholablationer, där alkohol injiceras i ett kranskärl, för att förbättra hjärtfunktionen för patienter med en hjärtmuskelsjukdom. Nu ansöker man om att få bedriva högspecialiserad vård för denna diagnos, hypertrofisk obstruktiv kardiomyopati.

Nationell högspecialiserad vård bedrivs vid ett fåtal enheter i landet som Socialstyrelsen menar uppfyller kraven på kompetens, tillgänglighet och arbete i multidisciplinära team.

Tidigare uppdrag

Norrlands universitetssjukhus har sedan tidigare nationella uppdrag att bedriva vård för behandling av skador på plexus brachialis (armens nervfläta), vård vid förvärvade ryggmärgsskador samt avancerad invasiv diagnostik och behandling av primär skleroserande kolangit.

Nyligen skickades en ansökan in om att få genomföra behandling av hypertrofisk obstruktiv kardiomyopati.

– Många patienter får initialt läkemedelsbehandling för detta tillstånd, men några behöver ett öppet kirurgiskt ingrepp, där en del av hjärtmuskeln tas bort, eller ett kateterburet ingrepp med alkoholablation, förklarar Fredrik Holmner thoraxkirurg och biträdande verksamhetschef vid Hjärtcentrum.

Delikat metod

Alkoholablation är en metod där en tunn kateter förs in i ett speciellt område i ett kranskärl där muskeln är förtjockad och alkohol injiceras.

– Det är en delikat metod där alkoholen måste sprutas in på exakt rätt ställe i kranskärlsgrenen för att då skapa en liten kontrollerad hjärtinfarkt som gör att muskeln blir tunnare och hjärtat kan pumpa lättare.

Tidigare saknade Norrlands universitetssjukhus kompetensen för detta, men under förra året åkte en av kardiologerna som genomför ballongvidgningar ner till en klinik i Nederländerna för utbildning i alkoholablation.

Fördel för patienter

I januari genomfördes de två första mycket lyckade alkoholablationerna.

– Både alkoholablationen och det öppna kirurgiska ingreppet ger likvärdiga resultat, men fördelen med ablationen är att patienten slipper en större operation med öppen bröstkorg, säger Fredrik Holmner.

En av två enheter

Nu väntar Fredrik Holmner och hans kollegor vid Hjärtcentrum på Socialstyrelsens beslut om Norrlands universitetssjukhus blir en av två enheter som i framtiden får genomföra denna behandling.

– Tanken är att patienterna ska möta en kirurg och en PCI-operatör som har mycket erfarenhet, säger han.

Och Fredrik Holmner är förväntansfull och lyfter fram några fördelar som enheten i Umeå har.

– Det finns en plan för hur vi ska utveckla verksamheten med alkoholablation och det är också viktigt att ha en plan för utbildning av medarbetare. Det har vi också.

Lång erfarenhet

Om det blir ett positivt besked väntar ett hårt arbete med att organisera och planera verksamheten för att om ett halvår ta emot patienter från hela Sverige. Det rör sig om totalt cirka 50 personer för både alkoholablation och de öppna kirurgiska ingreppen.

– I Västerbotten är vi vana vid att ta emot patienter som kommer långt ifrån och har mer än 20 års erfarenhet av telemedicinkonferenser, vilket har en stor betydelse. Vi har dessutom hunnit långt med kateterburen teknik och har en väldigt lång och gedigen forskning på området.

– Det vore därför en stjärna och en fjäder i hatten för oss om vi skulle få det, säger Fredrik Holmner.

Mer information
Fredrik Holmner, biträdande verksamhetschef, Hjärtcentrum, 070-699 67 21

Presskontakt
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige