Gå direkt till innehåll
​​Vid olyckor och plötsliga sjukdomar är ICE-nummer ett bra redskap för vården för att nå anhöriga och även få viktig information.
​​Vid olyckor och plötsliga sjukdomar är ICE-nummer ett bra redskap för vården för att nå anhöriga och även få viktig information.

Pressmeddelande -

ICE - Ett viktigt nummer i mobilen

Vid olyckor och plötsliga sjukdomsfall är det bra om vården snabbt kan kontakta anhöriga. Förhoppningen är att fler personer ska lägga in så kallade ICE-nummer i mobilen.

ICE är en förkortning av engelskans In Case of emergency och genom att spara nödnummer till dina närmaste anhöriga i mobilen och döpa dem till ICE kan ambulanspersonal eller vårdpersonal på sjukhus veta vem de ska kontakta om något skulle hända.

En bra hjälp eftersom en person som är skadad eller har gjort sig illa inte alltid kan säga eller minnas mobilnummer och vem de vill att personalen ska kontakta.

– ICE-nummer är bra både för den enskilde patienten och för patientsäkerheten. Numret är inte bara bra för att informera anhöriga utan vi kan även få viktig information om patienten, säger Christina Appelblad tf verksamhetschef för akutsjukvård i Skellefteå.

Stor hjälp för personal
Det är rutin att vårdpersonal söker efter ICE-nummer.

– Det kan vara till stor hjälp för oss i det akuta skedet. Att tidigt få tag på anhöriga kan både vara avgörande för att vi ska kunna ge så god och säker vård som möjligt och för att patienten ska kunna känna sig trygg i vårdsituationen, säger Christina Appelblad.

Kan användas även utomlands
ICE är något som används internationellt. Om det svenska utlandsprefixet + 46 läggs till på numret kan det även användas vid exempelvis resor utomlands.

På vissa mobiler går det att nå ICE-nummer utan att låsa upp telefonen men annars är ett foto på ICE-numret ett bra sätt att göra det synbart. Lägg sedan bilden som bakgrundsbild på mobilen. Det går även att skriva ner kontakterna på en lapp som fästs på telefonens baksida. Det går att lägga in fler kontaktpersoner och döpa dem till ICE1, ICE2 och så vidare.

– ICE-nummer är ett nytt fenomen och vi är än så länge dåliga på att lägga in detta i våra mobiler. Men vi hoppas att fler ska göra det. Det här är något som vi som arbetar inom akutvård pratar varmt om, säger Christina Appelblad.

Mer information om ICE-nummer finns på 1177.se.


Mer information

Christina Appelblad
Tf verksamhetschef för akutsjukvård i Skellefteå
Region Västerbotten
0910- 77 15 31

Presskontakt
Madelene Holmgren
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
090-785 72 26

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige