Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Idag öppnar bokningen för 16- och 17-åringar

Från och med idag kan personer födda 2005 eller tidigare boka tid för vaccination mot covid-19 i Västerbottens län. Tiden bokas på 1177.se eller genom att ringa till valfri hälsocentral. Ungdomarna bokar själva tid och en mognadsbedömning kommer att genomföras på plats vid vaccinationstillfället. Om man känner sig osäker kan man ta med en påskriven samtyckesblankett.

– Det är viktigt att ungdomarna vaccinerar sig. Vaccination minskar smittspridningen och möjliggör att fler kan återgå till att studera på plats i höst, säger Region Västerbottens vaccinationssamordnare Ronny Lestander.

Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. En hög vaccinationstäckning är avgörande för att hantera pandemin.

– Region Västerbotten har bland landets högsta vaccinationstäckning i de äldre åldersgrupperna, och jag hoppas att vaccinationsviljan är lika stor hos de yngre, säger Ronny Lestander.

Mognadsbedömning vid vaccinationstillfället

För att bedöma om ungdomen är mogen nog att fatta beslut om vaccination kommer en mognadsbedömning att genomföras vid vaccinationstillfället.

Mognadsbedömningen är standardiserad och går till på samma sätt oavsett var vaccinationen sker. Vårdpersonalen säkerställer bland annat att ungdomarna vill bli vaccinerade och att de kan följa instruktioner.

Ungdomar som har svårt att förstå muntlig och skriftlig information eller följa instruktioner behöver vårdnadshavares underskrift på en samtyckesblankett, om inte vårdnadshavaren följer med till vaccinationen. Samtyckesblanketten kommer att skickas ut tillsammans med ett brev till alla 16- och 17-åringar. Den finns även tillgänglig på Vaccination för dig som är under 18 år (1177.se).

Om ungdomen har med sig en påskriven blankett för samtycke eller har sin vårdnadshavare med sig behöver ingen mognadsbedömning göras.

Ungdomen bokar sin tid själv

Ungdomen bokar tid för den första dosen själv. Det går att boka tid genom att logga in på 1177.se med e-legitimation, till exempel BankID eller Freja eID plus. De som inte har e-legitimation kan ringa till valfri hälsocentral och boka tid. Det går inte att boka en tid för vaccination genom att ringa 1177 Vårdguiden på telefon. Tiden för den andra dosen bokas in av vårdpersonalen vid vaccinationstillfället.

– Ungdomarna bokar sina tider själva. Du som vårdnadshavare kan inte göra det. Var gärna där som ett stöd vid bokningen, eller genom att hjälpa dem att skaffa e-legitimation, säger Ronny Lestander.

Läs mer på 1177.se om att logga in med e-legitimation:
1177.se/logga-in-ung

När du ska vaccinera dig

  • Ta med din legitimation och den ifyllda hälsodeklarationen.
  • Ta på dig kläder som underlättar för att få din spruta i överarmen. Till exempel en kortärmad tröja.
  • Kom inte till mottagningen om du har symtom på covid-19. Då bokar du i stället om din tid.
  • Kom i tid men inte allt för långt i förväg, tidigast 10 minuter innan.
  • Använd godkänt munskydd.
  • Ta bara med dig en närstående till vaccinationen om du måste.
  • Om du behöver vårdnadshavarnas underskrift, och vårdnadshavaren inte kan följa med till vaccinationen, tar du med samtyckesblanketten.

Mer information
Ronny Lestander
Vaccinationssamordnare
Region Västerbotten
070- 544 93 07

Presskontakt
Cecilia Stenström
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
072-453 03 59 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige