Pressmeddelande -
Influensan har nått Västerbotten
I dag har säsongens första fall av influensa typ A bekräftats i Västerbotten. Antalet fall av influensa kommer att öka de närmaste veckorna. Det är för tidigt att veta när smittspridningen når sin topp. Om du tillhör en riskgrupp är det hög tid att vaccinera dig nu.
Influensa återkommer varje vinter och orsakar snabbt insjuknande med sjukdomskänsla, muskelvärk, huvudvärk, feber, frossa, halsont, snuva och hosta. En vanlig komplikation till influensasjukdom är lunginflammation, som kan bli mycket allvarlig och till och med livshotande, framförallt om man tillhör en riskgrupp för influensa.
– Det är nu hög tid att vaccinera sig om man tillhör en riskgrupp och inte redan har vaccinerat sig den här säsongen, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.
Du tillhör en riskgrupp om du:
- är 65 år eller äldre
- har en hjärtsjukdom
- har en lungsjukdom
- har diabetes
- har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
- har kronisk lever- eller njursvikt
- är mycket kraftigt överviktig
- har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen
- har flerfunktionshinder
- är gravid efter vecka 16, eller tidigare om du också tillhör annan riskgrupp
Vaccination kostar 60 kr för dig som tillhör en riskgrupp. Du vaccinerar dig på din hälsocentral eller sjukstuga. På 1177.se finns vaccinationstider och kontaktuppgifter.
Viktigt att vaccinera sig
Vaccination är det bästa sättet att skydda sig mot influensa och följdsjukdomar. Vissa personer kan trots vaccination insjukna i influensa, men sjukdomsförloppet blir då oftast lindrigare.
För att minska risken att insjukna och för att minska smittspridning ska man tvätta händerna ofta, speciellt före måltid och om man hostar och nyser. Hosta eller nys i armvecket, stanna hemma från arbete och skola och undvik att träffa andra människor så länge du har influensasymtom.
När ska man söka vård?
Om du tillhör en riskgrupp och insjuknar i influensa bör du kontakta din hälsocentral, oavsett om du är vaccinerad eller inte.
Om du är frisk för övrigt kan du lindra besvären genom att vila, dricka mycket, ta receptfria smärtstillande och febernedsättande läkemedel samt använda avsvällande nässpray. Vid svår influensa bör även du som inte tillhör en riskgrupp kontakta vården, ring då 1177 Vårdguiden.
Mer information
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbottens läns landsting, 090-785 14 00, stephan.stenmark@vll.se
Vänliga hälsningar
Anja Hansen Knutsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
Ämnen
Regioner
Landstingets mediabank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial från Västerbottens läns landsting i vår mediabank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum