Gå direkt till innehåll
Innovationsklinikerna ska vara en spjutspets för systematisk test och implementering av såväl ny teknik som nya arbetssätt.
Innovationsklinikerna ska vara en spjutspets för systematisk test och implementering av såväl ny teknik som nya arbetssätt.

Pressmeddelande -

Innovationskliniker utvecklar lösningar på vårdens utmaningar

Västerbottens läns landsting etablerar nu Innovationskliniker, som ska utgöra en spjutspets inom vården för ny teknik och nya arbetssätt. Innovationsklinikerna blir ett verktyg för att löpande och på ett systematiskt sätt utveckla, mäta, testa, implementera och följa upp innovationsarbete inom hälso- och sjukvården.

Behovet av utveckling och innovation finns i alla landstingets verksamheter, men det är inte realistiskt att engagera alla enheter i detta resurskrävande och samtidigt viktiga arbete. ’

Spjutspets för test

Därför ska Västerbottens läns landsting nu etablera s.k. Innovationskliniker, som kan vara en spjutspets för systematisk test och implementering av såväl ny teknik som nya arbetssätt, att ständigt ligga i framkant, samt möjliggöra en systematisk kunskapsöverföring.

Syftet är att fler landstingsenheter kan dra nytta av erfarenheterna som görs och mer effektivt implementera de validerade lösningarna.

Innovationsarbetet ska ske direkt i klinisk miljö, inte i något pilotprojekt ”på sidan om”, och utvecklas tillsammans med vårdpersonalen samt externa samarbetspartners i form av bolag, forskare eller andra aktörer.

– Vi vill öka möjligheten till test och implementering av ny teknik och nya arbetssätt, som bygger på verkliga behov i vårdverksamheten, säger landstingsdirektör Anders Sylvan.

Representerar vården

Västerbottens läns landsting avser att etablera totalt sju Innovationskliniker: tre kliniker på Norrlands universitetssjukhus, tre hälsocentraler vilka representerar tätort, glesbygd samt tätortsnära glesbygd, samt en tandvårdsklinik.

Innovationsklinikerna är utvalda utifrån att de dels representerar de olika delar som utgör landstingets vårdverksamhet, samt att personal och ledning på de utpekade klinikerna har ett uttalat engagemang för utvecklingsfrågor.

I ett första steg etableras de tre första Innovationsklinikerna: medicinsk akutvårdsavdelning, MAVA, vid Norrlands universitetssjukhus, Bjurholms hälsocentral samt Idun, Folktandvårdens nya cityklinik som har ambitionen att bli ”världens smartaste tandvårdsklinik” och öppnas i Umeå maj 2018.

Avgörande för framtiden

– Vi måste möta framtidens digitalisering och det kommer att kräva nya arbetssätt. Patienterna ska få den bästa vården med den modernaste tekniken, säger tandvårdsdirektör Per Tidehag.

Cecilia Mattsson, överläkare och verksamhetschef vid Medicincentrum på Nus, som inkluderar MAVA, delar den bilden.

– I det långa loppet är det avgörande för verksamheten att vi ändrar på arbetssätt för att klara verksamheten. Det skulle öka patientsäkerheten och även bidra till klinisk forskning, vilket skapar förutsättningar för att vi ska fortsätta vara en universitetssjukvårdsenhet.

Inom ramen för innovationsarbetet hoppas MAVA kunna utveckla både digitalt stöd och nya arbetssätt för sitt arbete med svårt sjuka patienter - och ser redan att satsningen gjort skillnad.

– För oss betyder det mycket att bli innovationsklinik, vi har redan märkt av en betydande förändring på avdelningen. Stämningen är mer positiv, vi har mer sökande och personalen kommer med nya idéer - det har lösgjort energi att se att man "blir satsad av på", säger Cecilia Mattsson.

Läs mer om Västerbotten som innovationsmotor

Mer information:

Anders Sylvan, landstingsdirektör. 072-707 72 50

Örjan Norberg, enhetschef Innovations- och forskningsanslag, samt VD för VLL Innovation, 070-309 18 68, orjan.norberg@vll.se

Jenny Eklund, innovationsledare VLL Innovation, 070-583 12 20, jenny.eklund@ocpartners.se

Hälsning
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Landstingets mediabank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial från Västerbottens läns landsting i vår mediabank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige