Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Introduktionsår ger ökad trygghet

Nyutbildade sjuksköterskor som arbetat kortare än 12 månader i Region Västerbotten ska nu gå ett introduktionsår för en ökad trygghet och säkerhet i yrket.

– Utbildningen ska stötta de nya sjuksköterskorna i sin yrkesroll så att de både bevarar sin hälsa och orkar vara kvar länge i yrket, säger Karin Bölenius, projektledare och professionsutvecklare i omvårdnad i Region Västerbotten.

Inom de närmaste åren förväntas ett stort antal regionanställda sjuksköterskor att gå i pension. För att säkerställa att de nyutbildade och nyanställda sjuksköterskorna stannar kvar, både i yrket och i regionen, inleds ett länsgemensamt introduktionsprogram på tisdag den 8 september.

Sammanlagt ska cirka 90 nyanställda sjuksköterskor vid sjukhusen i Lycksele, Skellefteå och Umeå, plus tre från sjukstugor i inlandet, genomföra den obligatoriska utbildningen, både på plats vid sjukhusen, men också till viss del via länk.

Åtta utbildningsdagar

Utbildningen genomförs under sammanlagt åtta schemalagda heldagar, hösten 2020 och våren 2021. Det består av fyra gemensamma block; medarbetarskap och värdegrund, balans mellan arbete och fritid, att bli en kompetent sjuksköterska och kompetens vid högriskmoment.

Det sista blocket om teknisk färdighet planeras och utförs vid respektive hemklinik.

– Det blocket är enhetsspecifikt, eftersom det till exempel behövs vissa färdigheter på psykiatrin och helt andra på thorax, säger Karin Bölenius.

Planerat tillsammans

En styrgrupp bestående av tolv personer har under cirka ett år planerat introduktionsåret. De lärare som engagerats kommer alla från den egna regionen och har i mindre team planerat för olika utbildningsblock.

– Det är specialister inom olika områden som, tillsammans med bland andra huvudhandledare från verksamheterna, skapat utbildningen, förklarar Karin Bölenius. Lärarteamen kompetensutvecklar också sig själva och blir heller inte sårbara om någon skulle bli sjuk.

Löpande utvärdering

En viktig del är att löpande utvärdera utbildningen.

– Vi ska utvärdera varje delmoment och vid behov justera, säger Karin Bölenius.

Tanken är att i efterhand jämföra de som genomfört introduktionsåret med sjuksköterskor som inte gått det.

– Vi vill se hur det påverkat, om de fått både bättre klinisk kompetens och bättre hälsa, förklarar Karin Bölenius.

I omvärldsanalysen i den projektplan som ligger till grund för utbildningen beskrivs bland annat svårigheten att säkerställa kompetensförsörjningen när det gäller just sjuksköterskor, samt ett antal negativa effekter som kan uppstå som en följd av detta.

Må bra efter arbetsdag

Det kan till exempel handla om en för hög arbetsbörda, minskad ork och risk för utmattning, samt brist på kompetens som riskerar leda till osäker vård.

Undersökningar från hela landet visar att det är många som upplever att yrket är tungt och som bara efter ett par år går vidare för att börja jobba med annat.

– Vi vill att de som gått introduktionsåret ska må bra efter att ha jobbat hårt en arbetsdag, avslutar Karin Bölenius.

Fakta: Det är enheten för utbildning i samverkan med enheten för kompetensutveckling och rekrytering i Region Västerbotten som tagit fram utbildningen.

Mer information:
Karin Bölenius
Professionsutvecklare i omvårdnad i Region Västerbotten, 070-642 21 98

Presskontakt:
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
090-785 18 51

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige