Gå direkt till innehåll
– Det finns en stor risk att vården blir fördröjd för många samer för att de väntar med att söka vård till dess att de befinner sig nära sin listade hälsocentral. Foto: Jonas Westling
– Det finns en stor risk att vården blir fördröjd för många samer för att de väntar med att söka vård till dess att de befinner sig nära sin listade hälsocentral. Foto: Jonas Westling

Pressmeddelande -

Invånare kan få rådgivning av en sjuksköterska med samisk kulturkompetens

Kunskapsnätverket för samisk hälsa har tagit initiativ till att utveckla en anpassad kontaktväg till primärvården för samer. Via telefon och videosamtal ger en sjuksköterska med samisk kulturkompetens rådgivning och stöd i att söka vård. Det är en del i arbetet med att säkerställa god hälsa och vård på lika villkor för det samiska folket.

Att ha samisk kulturkompetens handlar om att förstå samiska patienters perspektiv genom att ha kunskap om samisk historia, kultur, livsvillkor och den kollektiva erfarenheten av utsatthet.

Många samer som till exempel arbetar med renskötsel har flera bostadsorter i olika delar av länet, men också i andra närliggande län. Det innebär utmaningar i kontakten med vården. En sådan utmaning kan vara att bli hänvisad till sin listade hälsocentral om ett vårdärende inte är akut, trots att personen befinner sig i en annan del av länet under en längre period.

– Det finns en stor risk att vården blir fördröjd för många samer för att de väntar med att söka vård till dess att de befinner sig nära sin listade hälsocentral. Många upplever också att de behöver förklara sin kultur och sitt sätt att leva, vilket gör att de drar sig för att söka vård. Därför är det viktigt att kunna få kontakt med vårdpersonal som har kunskap om den samiska kulturen, säger Laila Daerga, huvudkoordinator för kunskapsnätverket för samisk hälsa, Region Västerbotten.

Så här fungerar det
Sjuksköterskan med samisk kulturkompetens kan befinna sig på olika hälsocentraler i länet och finns tillgänglig oavsett var invånaren är listad. Kontakten sker via telefon.

Sjuksköterskan hjälper till med rådgivning och stöd i att söka vård. Sjuksköterskan kan också koppla upp sig i ett videosamtal med patienten. Bedömer sjuksköterskan att ett fysiskt besök inte kan vänta ordnar hen en uppringningstid för tidbokning på den hälsocentral som är närmast invånaren.

Kontaktvägar för invånare
Invånaren ringer 090-785 44 71 och kan via olika knappval välja att få en uppringningstid eller ett sms med en länk till att själv boka en telefontid via nätet.

Länkar för att boka en telefontid finns också på följande ställen på 1177.se:

För mer information
Laila Daerga
Huvudkoordinator för kunskapsnätverket för samisk hälsa
Region Västerbotten
073-069 28 84

Malin Blind
Länskoordinator för kunskapsnätverket för samisk hälsa
Region Västerbotten
076-76 182 12

Presskontakt
Victoria Rolandsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-086 50 57


Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Media Content Panel
Samisk hälsa_PM och regionwebb.jpg
Samisk hälsa_PM och regionwebb.jpg
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
1920 x 1080, 1,5 MB
Ladda ner

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige