Gå direkt till innehåll
Irene Westholm ställer ut videoverk och målningar på Galleri Alva. Bild: Irene Westholm.
Irene Westholm ställer ut videoverk och målningar på Galleri Alva. Bild: Irene Westholm.

Pressmeddelande -

Irene Westholm ställer ut på galleri Alva


Irene Westholm är utbildad på Konsthögskolan Valand under 80- och 90-talet. Där arbetade hon främst med måleri men började i slutet av 80-talet göra videoverk. Hennes konstnärliga praktik sträcker sig över mer än 40 år. Irene Westholm har haft ett flertal separatutställningar och medverkat såväl på inhemska som internationella konstvideofestivaler och gallerier. I denna utställning på Galleri Alva som hon benämnt Without You no Me, visar hon videon Natten hämnar försiktigt, och en serie målningar, Porträtt av en okänd.

Videoverk:

Natten hämnar försiktigt / The Night Avenges Gently

I detta videoverk gestaltas Irene Westholms undermedvetna jag via de olika roller hon spelat när hon drömt och talat i sömnen. Hennes man, som vaknade av pratet, skrev ned de yttrade orden (exakt med tidsangivelser och röstbeskrivning) i en anteckningsbok. Denna nattliga dokumentation pågick mellan åren 2016–2020. Delar av dessa anteckningar ligger till grund för verkets textmanus.

För att visualisera drömtillståndet har Irene Westholm använt sina egna och sin mors super-8-filmer från 1970- och 80-talen. Det fluktuerande ljuset i bilderna skapar en känsla av något på väg mot sin upplösning. När texten möter bilden ger det upphov till olika känslor och reaktioner. Ibland en känsla av absurditet och desorientering, andra gånger en öppning för skratt - ett skratt som förhoppningsvis också kan vara befriande.

Texten är inläst av skådespelaren Sven-Åke Gustavsson, Göteborg.

Röstinspelningen gjordes hos musikproducent Charles Storm /

Cloudchamber i Göteborg.

Engelsk översättning, undertexter, gjordes av Leslie Johnson, Bärfendal.

Anteckningarna gjordes av Tommy Arvidson, Göteborg.

Videofilmning och redigering gjordes av Irene Westholm, Göteborg.

Längd: 00:13:36:15 min

Målningar

Porträtt av en okänd

Irene Westholms konstnärliga arbete kretsar kring föreställningar om vad det innebär att vara människa. Detta är utgångspunkten oavsett material.

Var och en av oss föds slumpmässigt in i en tid präglad av rådande tidsanda, vi föds in i ett socialt sammanhang vi inte själva valt. Hur hanterar vi vår bakgrund, våra minnen, känslor och vår historia?

När en okänd person träder in i ett rum visar forskning att det tar ca 33 millisekunder för vår hjärna att göra en bedömning av vad för slags person man har framför sig. Vi verkar vilja kategorisera den andre, placera den i ett fack för något som är oss bekant eller främmande, tilltalande eller hotande.

Varifrån kommer människans starka drift att dela upp varandra i ett vi och dem?

Människor är flockdjur som söker efter gemenskap och skydd. Gruppen bekräftar oss, ger oss tillhörighet och mening, kanske t o m kärlek, och vi är beredda att gå långt för att slippa vara ensamma.

Om målningarnas tillkomst:

Irene Westholm har sedan 2017 slumpmässigt fotograferat okända människor bakifrån, i Göteborg.

Att porträttera personer utan att visa deras ansikten kan väcka blandade känslor hos betraktaren. Både nyfikenhet och irritation.

I målningarna har Irene försökt fånga det specifika hos var och en genom att betona detaljer i kläder, kroppshållning och frisyr. Även tidpunkten, vädret och platsen är betydelsebärande.

/Irene Westholm

Konstnär: Irene Westholm

Titel: Without You no Me

Tid: 17 november – 12 december

Vernissage: Fredag 17 november kl. 12.00

Plats: Galleri Alva, Norrlands universitetssjukhus, byggnad 1D

Öppettider: måndag - torsdag 10-16, fredag 10-14

Kontakt:

Anna Kristensen, Galleri Alva

annakristensen56@gmail.com

073-035 03 52

Presskontakt:

Jessica Larsson Svanlund

jessica.larsson.svanlund@regionvasterbotten.se

070-773 49 95

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige