Gå direkt till innehåll
​Katarzyna Wikström blir projektledare för god och nära vård i södra Lappland

Pressmeddelande -

​Katarzyna Wikström blir projektledare för god och nära vård i södra Lappland

Katarzyna Wikström har utsetts till projektledare för det omställningsarbete mot god och nära vård i södra Lappland som nu påbörjas i Region Västerbotten. Hon kommer närmast från ett uppdrag som kommunchef i Norsjö kommun.

– En viktig rekrytering för oss. Katarzyna blir med sin djupa förankring inom den kommunala sfären kombinerat med god kännedom om regionens utmaningar perfekt för uppdraget. Vi behöver ett starkt team för att klara omställningen och kunna vara ett föredöme för resten av landet, säger Peter Berggren, områdeschef för närsjukvården i södra Lappland.

– Jag är väldigt glad för att jag har fått förtroendet att leda detta viktiga arbete. Jag hoppas att vi genom projektet kan skapa reella förändringar – i samverkan med kommuner men även genom förändrade strukturer och ny teknik – för att öka invånarnas upplevelse av god och nära vård i södra Lappland, säger Katarzyna Wikström.

Omställning i samverkan

I början av juni återrapporterades delbetänkandet ”God och nära vård – Vård i samverkan” till Socialdepartementet. Utredningen beskriver både nuläget av utmaningar i hälso- och sjukvården men även vilka aspekter som behöver beaktas i omställningen av hälso- och sjukvård.

Sverige står inför betydande demografiska utmaningar. Andelen personer som är 80 år och äldre väntas öka kraftigt och utvecklingen är särskilt tydlig i glesbygd. För att hälso- och sjukvården ska kunna göra den omställning som krävs beslutade regeringen nyligen att Region Västerbotten tillsammans med Region Norrbotten, Region Jämtland Härjedalen och Region Västernorrland får dela på sex miljoner kronor under 2019.

Södra Lappland blir föregångare

Södra Lappland har valts ut som ett modellområde där Region Västerbotten tillsammans med kommunerna, inklusive privata aktörer och civilsamhället, nu ska ta fram en målbild samt testa arbetssätt för omställning av hälso-, sjukvårds- och omsorgssystemen mot en god och nära vård.

Syftet med omställningen till en nära vård i Sverige och Region Västerbotten är att stärka och tydliggöra patientens ställning, främja integritet, självbestämmande och delaktighet. 

Målet är att skapa kostnadseffektiv, hälsofrämjande, lättillgänglig och nära vård på lika villkor för hela befolkningen. Fokus ska flyttas från sjukdom och behandling till hälsofrämjande och förebyggande insatser. Vården ska ge ökad delaktighet, vara individanpassad samt bedrivas nära invånarna.

Delbetänkandet God och nära vård SOU 2019:29

Mer information

Katarzyna Wikström, kommunchef Norsjö kommun, tillträdande projektledare för God och nära vård i södra Lappland, 072-732 73 71.

Peter Berggren, områdeschef för närsjukvården i södra Lappland, 070-347 34 20.

Presskontakt
Thomas Jonsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige