Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Klamydiatest via elevhälsan i Skellefteå och Norsjö

Aktuell statistik visar att antalet fall av klamydia ökar i länet och att den största ökningen är bland kvinnor 15–19 år. Nu utökas samarbetet mellan landstingets nämnd för folkhälsa och primärvård i Skellefteå- och Norsjöområdet, gymnasieskolans elevhälsa i Skellefteå och Norsjö samt webbplatsen klamydia.se i ett försök att underlätta och stimulera provtagning för klamydia bland gymnasieungdomar.

Landstinget arbetar sedan flera år intensivt med att minska smittspridningen av klamydia i länet och det finns idag god tillgänglighet till information, provtagning och behandling vid mottagningarna.

I en kampanj mot klamydia hösten 2012 delade landstingets nämnd för folkhälsa och primärvård i Skellefteå- och Norsjöområdet ut över 7 000 kondomer till gymnasieskolor i området. Samtidigt inleddes ett samarbete med elevhälsan i Skellefteå och Norsjö och webbplatsen klamydia.se för att underlätta för och stimulera gymnasieungdomar att testa sig för klamydia.

– Nu har även de gymnasieskolor som är friskolor i området tackat ja till att delta, vilket är mycket positivt, säger Janeth Lundberg (S), ordförande i nämnden för folkhälsa och primärvård i Skellefteå- och Norsjöområdet.

Via klamydia.se kan man sedan några år tillbaka beställa hem ett gratis provtagningskit och därefter ta del av provsvar genom att skriva in en personlig kod på webbplatsen. Sedan hösten 2012 erbjuds gymnasieeleverna i Skellefteå och Norsjö att få provtagningskitet levererat till sin elevhälsa som ett alternativ till att få det levererat till hemadressen.

– Många ungdomar kan säkert känna rädsla för att föräldrar ställer frågor kring ett vadderat kuvert som kommer hem i brevlådan eller att föräldrarna kanske till och med ska öppna det. Vår förhoppning är att den här lösningen som involverar elevhälsan ska göra att fler vågar ta steget att testa sig, säger Janeth Lundberg.

Eleven får sedan hämta paketet hos sin skolsköterska, göra testet, skicka in det och sedan med hjälp av den svarskod man får vid beställningen själv gå in på klamydia.se för att se sitt provsvar. Samma koncept infördes i Umeå i mitten av mars.

14 000 kondomer delas ut

För första gången har antalet fall av klamydia i Västerbottens län passerat 1000-strecket under ett år. Under 2012 anmäldes 1006 fall. Det är en ökning med 11 procent jämfört med föregående år. Den största ökningen i länet har skett bland kvinnor 15–19 år.

– Den absolut viktigaste åtgärden för att minska risken att drabbas av klamydia är att använda kondom, speciellt vid nya sexuella kontakter, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Som ett led i den förnyade kampanjen fortsätter nämnden för folkhälsa och primärvård i Skellefteå- och Norsjöområdet att dela ut gratis kondomer. Drygt 14 000 kondomer ska nu fördelas till elevhälsan vid gymnasieskolor i Skellefteå och Norsjö samt till Ungdomshälsan och aktivitetshuset E4:an.

Klamydiainfektion ger inte alltid symtom, utan kan vara helt symtomfri. En obehandlad infektion, vare sig den orsakar besvär eller inte, kan i framtiden leda till ofrivillig barnlöshet. Utöver klamydia kan oskyddat sex leda till att man smittas av hiv, hepatit B, gonorré och syfilis.

Provtagning och behandling av klamydia är gratis. Ungdomar som vill testa sig kan vända sig till ungdomsmottagningen i Lycksele, Skellefteå och Vännäs eller till Ungdomshälsan i Umeå. De som är 23 år eller äldre kan vända sig till STD-mottagningen på Norrlands universitetssjukhus, kvinnokliniken i Skellefteå eller till sin hälsocentral/sjukstuga. Det kostnadsfria självtestet från klamydia.se är också en möjlighet för den som vill testa sig.

Mer information lämnas av:

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, Västerbottens läns landsting, telefon: 090-785 14 00 eller 070-969 51 40.

Janeth Lundberg (S), ordförande i Nämnden för folkhälsa och primärvård i Skellefteå- och Norsjöområdet, telefon: 0910-77 46 66 eller 070- 576 82 95


Maria Hedström, skolläkare, Skellefteå kommun, telefon: 070-296 27 26

Ämnen

Regioner

Kontakter