Gå direkt till innehåll
Klimakterievården i Skellefteå flyttas till primärvården

Pressmeddelande -

Klimakterievården i Skellefteå flyttas till primärvården

Från och med torsdag den 15 juni förflyttas vården för klimakteriebesvär från kvinnokliniken vid Skellefteå lasarett till primärvården. Utbildningsinsatser är genomförda och under hösten kommer det interna arbetet fortsätta för att utveckla arbetssätt och flöden för de som söker vård.

Tidigare har kvinnor som sökt vård för klimakteriebesvär tagit kontakt med kvinnokliniken vid lasarettet. Sedan en tid tillbaka har resurserna varit mindre då bland annat patienter från Lycksele och södra Lappland kommit till Skellefteå, det har inneburit att vården för klimakteriebesvär prioriterats ner och varit bristfällig. Detta är nu under förändring.

– Det känns jättebra att ha en hållbar lösning på plats. Personalen har utbildats och fått information för att kunna bemöta dessa kvinnor. Det kommer ta lite tid innan vi har samma kompetens som kvinnokliniken haft och vi kommer under hösten fortsätta arbetet internt hos oss för att bli bättre och bättre på klimakterievård på hälsocentralerna, berättar Jenni Fryxell, verksamhetschef i närsjukvårdsområdet.

Under våren har lösningen varit att hälsocentralerna tar kontaktuppgifter till patienter som hör av sig samt att man i viss mån från både hälsocentralerna och kvinnokliniken kunnat stötta i sjukskrivning eller medicinering.

Sämre tillgänglighet under sommaren

– Nu under sommaren kommer vi ha en ytterst begränsad verksamhet, har man inte svåra uttalade besvär kan det bli så man måste vänta till semesterperioden är över. Som bekant så drar regionen under sommarmånaderna ned på verksamheten inom hälso- och sjukvård. Vissa hälsocentraler i kommunen stänger och andra reducerar utbudet och verksamheten, säger Jenni Fryxell.

Klimakteriet upplevs på olika sätt från person till person. De flesta känner någon sorts obehag i samband med klimakteriet. Det kan vara lätta eller svårare besvär. Det kan till exempel röra sig om plötsliga svettningar och vallningar, snabba ändringar i humöret, känslor av nedstämdhet, sömnproblem, torra slemhinnor eller urinvägsbesvär. Ibland blir besvären så svåra att de påverkar livskvaliteten – då kan man söka vård.

Om klimakterievård på 1177.se

Mer information
Jenni Fryxell
Verksamhetschef, närsjukvårdsområde Skellefteå
Region Västerbotten
070- 559 75 55

Presskontakt
Gabriella Bandling
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073- 049 46 53


Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige