Pressmeddelande -
Klimakterievården i Skellefteå flyttas till primärvården
Från och med torsdag den 15 juni förflyttas vården för klimakteriebesvär från kvinnokliniken vid Skellefteå lasarett till primärvården. Utbildningsinsatser är genomförda och under hösten kommer det interna arbetet fortsätta för att utveckla arbetssätt och flöden för de som söker vård.
Tidigare har kvinnor som sökt vård för klimakteriebesvär tagit kontakt med kvinnokliniken vid lasarettet. Sedan en tid tillbaka har resurserna varit mindre då bland annat patienter från Lycksele och södra Lappland kommit till Skellefteå, det har inneburit att vården för klimakteriebesvär prioriterats ner och varit bristfällig. Detta är nu under förändring.
– Det känns jättebra att ha en hållbar lösning på plats. Personalen har utbildats och fått information för att kunna bemöta dessa kvinnor. Det kommer ta lite tid innan vi har samma kompetens som kvinnokliniken haft och vi kommer under hösten fortsätta arbetet internt hos oss för att bli bättre och bättre på klimakterievård på hälsocentralerna, berättar Jenni Fryxell, verksamhetschef i närsjukvårdsområdet.
Under våren har lösningen varit att hälsocentralerna tar kontaktuppgifter till patienter som hör av sig samt att man i viss mån från både hälsocentralerna och kvinnokliniken kunnat stötta i sjukskrivning eller medicinering.
Sämre tillgänglighet under sommaren
– Nu under sommaren kommer vi ha en ytterst begränsad verksamhet, har man inte svåra uttalade besvär kan det bli så man måste vänta till semesterperioden är över. Som bekant så drar regionen under sommarmånaderna ned på verksamheten inom hälso- och sjukvård. Vissa hälsocentraler i kommunen stänger och andra reducerar utbudet och verksamheten, säger Jenni Fryxell.
Klimakteriet upplevs på olika sätt från person till person. De flesta känner någon sorts obehag i samband med klimakteriet. Det kan vara lätta eller svårare besvär. Det kan till exempel röra sig om plötsliga svettningar och vallningar, snabba ändringar i humöret, känslor av nedstämdhet, sömnproblem, torra slemhinnor eller urinvägsbesvär. Ibland blir besvären så svåra att de påverkar livskvaliteten – då kan man söka vård.
Mer information
Jenni Fryxell
Verksamhetschef, närsjukvårdsområde Skellefteå
Region Västerbotten
070- 559 75 55
Presskontakt
Gabriella Bandling
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073- 049 46 53
Ämnen
Regioner
Bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken