Gå direkt till innehåll
Sammantaget har köerna till de tre ögonklinikerna i länet kortats med drygt 1 500 nybesökspatienter och cirka 300 patienter som opererats för gråstarr.
Sammantaget har köerna till de tre ögonklinikerna i länet kortats med drygt 1 500 nybesökspatienter och cirka 300 patienter som opererats för gråstarr.

Pressmeddelande -

​Kömiljard gav kortare köer och nöjdare medarbetare

När pengarna efter den så kallade kömiljarden fördelades för 2019 fick Region Västerbotten ta del av 82 miljoner kronor, nästan full pott och bland de bästa i landet.

– Det är naturligtvis ett bra tillskott för hälso- och sjukvården i länet, men den största vinsten är den ökade tillgängligheten för patienterna, säger Ulrica Bergström, chef för länssjukvårdsområde 2.

Regeringens satsning under 2019 för att korta väntetiderna till besök inom specialistvården eller till operation blev, efter ett intensivt arbete under hösten, en stor framgång för Region Västerbotten.

Störst ersättning per invånare

Jämfört med tidigare år fick de regioner som gjort mest framsteg under 2019 också störst del av 1,6 miljarder kronor. Medlen fördelades oavsett på vilken nivå regionerna startade från och hela 80 procent var prestationsbundna.

Västerbotten är den enda region som fått ersättning i alla tre moment för såväl besök som åtgärder, vilket innebär att Region Västerbotten fått den klart största ersättningen bland landets regioner räknat per invånare, 303 kronor.

Stort patientflöde

En av de verksamheter som kortat sina köer är ögonkliniken Västerbotten, som började förberedelserna redan i slutet av juni när förutsättningarna för 2019 års kömiljard presenterades. Den 9 september 2019 klockan 9 inleddes arbetet.

– Vår länsklinik har ett stort patientflöde, för länets del handlar det om drygt 60 000 mottagningsbesök per år, så det fanns en stor möjlighet att påverka resultatet, säger verksamhetschef Tommy Persson.

Kortade köer

Sammantaget har köerna till de tre ögonklinikerna i länet kortats med drygt 1 500 nybesökspatienter och cirka 300 patienter som opererats för gråstarr.

– I augusti var det bara 63 procent av patienterna som fick tid för nybesök och 53 procent som fick tid för operation inom 90 dagar, säger Tommy Persson. I november 2019 var de siffrorna 89 respektive 100 procent!

Ingen undanträngningseffekt

När nu väntetiderna minskat under hösten är en naturlig följdfråga om klinikerna gått den enkla vägen och låtit de mer komplicerade fallen vara kvar.

– Nej, det är inte bara de snabba och korta ingreppen som genomförts, utan också de mer komplexa operationerna, säger Ulrica Bergström

– Ja, det har hela tiden varit viktigt att det inte blivit någon undanträngningseffekt för våra kroniker, säger Lise-Marie Ericsson, avdelningschef för ögonkliniken i Skellefteå. Vi har hela tiden haft god koll på var vi befunnit oss när det gäller detta.

Mervärde för medarbetarna

De kortade köerna är inte bara positivt för patienterna, som slipper vänta på behandling. Också personalen påverkas med en bättre arbetsmiljö som resultat.

– Det skapar ett mervärde för medarbetarna som kan arbeta på ett mer värdeskapande sätt, säger Ulrica Bergström, som tror att de verksamheter som under hösten minskat sina köer också kan fortsätta på samma väg.

– Men vi kommer nog att under våren behöva göra några extraordinära satsningar, med till exempel kvälls- och helgöppet, för att fortsätta vara i balans.

Fortsatt arbete

Med resultaten från arbetet med de kortade köerna i ryggen fortsätter Region Västerbotten att under 2020 ha fokus på tillgängligheten.

– Målsättningen är att i så hög grad som möjligt kunna erbjuda patienter vård inom vårdgarantins 90 dagar, säger Lena Svensson, strateg och väntetidssamordnare i Region Västerbotten.

Mer information
​Ulrica Bergström chef för länssjukvårdsområde 2: ulrica.bergstrom@regionvasterbotten.se
​Tommy Svensson, 
verksamhetschef för ögonklinik Västerbotten, 070-337 70 28
Lena Svensson, strateg och väntetidssamordnare i Region Västerbotten: 072-703 70 69

Presskontakt
​Jan Alfredsson
​Kommunikationsstaben
​Region Västerbotten
​jan.alfredsson@regionvasterbotten.se
​090-785 18 51

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige