Pressmeddelande -
Kömiljard gav kortare köer och nöjdare medarbetare
När pengarna efter den så kallade kömiljarden fördelades för 2019 fick Region Västerbotten ta del av 82 miljoner kronor, nästan full pott och bland de bästa i landet.
– Det är naturligtvis ett bra tillskott för hälso- och sjukvården i länet, men den största vinsten är den ökade tillgängligheten för patienterna, säger Ulrica Bergström, chef för länssjukvårdsområde 2.
Regeringens satsning under 2019 för att korta väntetiderna till besök inom specialistvården eller till operation blev, efter ett intensivt arbete under hösten, en stor framgång för Region Västerbotten.
Störst ersättning per invånare
Jämfört med tidigare år fick de regioner som gjort mest framsteg under 2019 också störst del av 1,6 miljarder kronor. Medlen fördelades oavsett på vilken nivå regionerna startade från och hela 80 procent var prestationsbundna.
Västerbotten är den enda region som fått ersättning i alla tre moment för såväl besök som åtgärder, vilket innebär att Region Västerbotten fått den klart största ersättningen bland landets regioner räknat per invånare, 303 kronor.
Stort patientflöde
En av de verksamheter som kortat sina köer är ögonkliniken Västerbotten, som började förberedelserna redan i slutet av juni när förutsättningarna för 2019 års kömiljard presenterades. Den 9 september 2019 klockan 9 inleddes arbetet.
– Vår länsklinik har ett stort patientflöde, för länets del handlar det om drygt 60 000 mottagningsbesök per år, så det fanns en stor möjlighet att påverka resultatet, säger verksamhetschef Tommy Persson.
Kortade köer
Sammantaget har köerna till de tre ögonklinikerna i länet kortats med drygt 1 500 nybesökspatienter och cirka 300 patienter som opererats för gråstarr.
– I augusti var det bara 63 procent av patienterna som fick tid för nybesök och 53 procent som fick tid för operation inom 90 dagar, säger Tommy Persson. I november 2019 var de siffrorna 89 respektive 100 procent!
Ingen undanträngningseffekt
När nu väntetiderna minskat under hösten är en naturlig följdfråga om klinikerna gått den enkla vägen och låtit de mer komplicerade fallen vara kvar.
– Nej, det är inte bara de snabba och korta ingreppen som genomförts, utan också de mer komplexa operationerna, säger Ulrica Bergström
– Ja, det har hela tiden varit viktigt att det inte blivit någon undanträngningseffekt för våra kroniker, säger Lise-Marie Ericsson, avdelningschef för ögonkliniken i Skellefteå. Vi har hela tiden haft god koll på var vi befunnit oss när det gäller detta.
Mervärde för medarbetarna
De kortade köerna är inte bara positivt för patienterna, som slipper vänta på behandling. Också personalen påverkas med en bättre arbetsmiljö som resultat.
– Det skapar ett mervärde för medarbetarna som kan arbeta på ett mer värdeskapande sätt, säger Ulrica Bergström, som tror att de verksamheter som under hösten minskat sina köer också kan fortsätta på samma väg.
– Men vi kommer nog att under våren behöva göra några extraordinära satsningar, med till exempel kvälls- och helgöppet, för att fortsätta vara i balans.
Fortsatt arbete
Med resultaten från arbetet med de kortade köerna i ryggen fortsätter Region Västerbotten att under 2020 ha fokus på tillgängligheten.
– Målsättningen är att i så hög grad som möjligt kunna erbjuda patienter vård inom vårdgarantins 90 dagar, säger Lena Svensson, strateg och väntetidssamordnare i Region Västerbotten.
Mer information
Ulrica Bergström chef för länssjukvårdsområde 2: ulrica.bergstrom@regionvasterbotten.se
Tommy Svensson, verksamhetschef för ögonklinik Västerbotten, 070-337 70 28
Lena Svensson, strateg och väntetidssamordnare i Region Västerbotten: 072-703 70 69
Presskontakt
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
jan.alfredsson@regionvasterbotten.se
090-785 18 51
Ämnen
Regioner
Bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken