Pressmeddelande -
Kompass ska förbättra vårdkedjan för patienter med stroke i Västerbotten
Ett nytt och enkelt sätt att synliggöra en patients symtombild har tagits fram på Norrlands universitetssjukhus. Förhoppningen är att det ska underlätta för både sjukvårdpersonal och patient och ge en samstämmigare vård där många vårdgivare är inkopplade. Nu effektiviseras metoden i en digital lösning.
Grundidén kommer från Xiaolei Hu, specialistläkare och medicine doktor som arbetar med rehabilitering av patienter efter stroke vid Neuro-Huvud-Hals Centrum (NHHC) på Norrlands universitetssjukhus. Stroke kan ge många långvariga symtom och ofta rör det sig om dolda besvär som sömnsvårigheter, hjärntrötthet, problem med minnet eller depression.
– Man vill fånga en helhetsbild av patientens symtom och framför allt inte missa de dolda symtomen. Det kan ibland vara en stor utmaning på den korta tid vi har under ett läkarbesök eftersom det kan röra sig om en rad komplexa problem, säger Xiaolei Hu.
En kompass visar vägen
För att ha bättre möjlighet att förbereda sig inför sina patientmöten bestämde sig Xiaolei Hu för att innan varje besök skicka ut enkäter som patienten fick fylla i hemma i lugn och ro. Men trots att enkätsvaren gav mycket information var det svårt att få en överblick av symtomen.
Xiaolei Hu löste detta genom att sammanföra svaren i en cirkulär graf. Utifrån den kan hon se hur stora besvär patienten har av varje symtom. Hon kallar grafen för en kompass.
– Kompassen gör det tydligare för mig, men också för patienten. Det är en stor fördel att vi i början av vårt möte kan sätta oss tillsammans och kolla på kompassen, och ha den som utgångspunkt för vårt samtal. Patienten kan lättare känna igen sina problem och tillsammans med läkaren bestämma vilka problem de vill ha hjälp med först, säger Xiaolei Hu.
– Ska patienten vidare till andra vårdgivare kan den ta kompassen med sig och visa där. Förhoppningen är att vi snart kommer kunna använda kompassen som ett sätt att underlätta kommunikationen mellan olika professioner och vårdgivare under hela vårdkedjan. På så sätt kan vi erbjuda en bättre vård till patienten.
Systemet digitaliseras
Pappersenkäterna krävde mycket administration så därför arbetar landstingets avdelning för medicinteknisk forskning och utveckling MT-FoU just nu med att skapa en digital version av enkäten. Leder det projektet gör Karolina Jonzén och Fredrik Öhberg vid MT-FoU.
– Första steget i att digitalisera vårdkompassen har varit att göra en förundersökning för att optimera applikationen för den äldre målgruppen. Nästa steg är att lösa de tekniska bitarna kring den grafiska kompassen, och juridiska bitar med patientinloggning och journalföring, berättar Karolina Jonzén.
Docent Fredrik Öhberg poängterar vikten av teknisk utveckling inom vården:
– Det finns mycket inom sjukvården som kan effektiviseras med hjälp utav tekniska lösningar. Det kan till exempel göra att sjukvårdspersonalen kan jobba mer effektivt och vården kan bli mer jämlik, oavsett var man bor, säger Fredrik Öhberg.
Mer information
Xiaolei Hu, Specialistläkare inom Rehabiliteringsmedicin, 070-5956708
Vänliga hälsningar
Sally Carlsson Cloodt
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
Ämnen
Regioner
Landstingets mediabank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial från Västerbottens läns landsting i vår mediabank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum