Gå direkt till innehåll
Den 25 november utsågs kirurgmottagningen på Skellefteå lasarett till certifierad inkontinensmottagning av Sinoba.
Den 25 november utsågs kirurgmottagningen på Skellefteå lasarett till certifierad inkontinensmottagning av Sinoba.

Pressmeddelande -

Krafttag mot inkontinens ledde till certifikat för kirurgmottagningen i Skellefteå

Kirurgmottagningen på Skellefteå lasarett är den första av sitt slag i Sverige att utnämnas till certifierad inkontinensmottagning. På måndagen fick uroterapeut Jonas Forssander och hans kollegor på kirurgmottagningen motta utmärkelsen.

– Vi är stolta och glada över att i vår roll som specialistklinik kunna erbjuda högkvalificerad hjälp vid inkontinens och tömningsbesvär. Många lider i onödan på grund av okunskap, säger Jonas Forssander.

En av tio svenskar drabbas någon gång i sitt liv av blåsdysfunktion, som inkontinens och tömningsbesvär. Flera av dem är äldre men det är också vanligt att yngre drabbas. Som ett exempel beräknas 22 procent av nyblivna mammor ett år efter förlossningen har besvär.

– Det är ett folkhälsoproblem som tyvärr inte prioriteras inom primärvården, som i regel först kommer i kontakt med den här typen av patienter, säger Malin Dankel, ordförande för Sinoba – en intresseförening som sedan 2015 arbetar för att skapa uppmärksamhet kring urininkontinens och blåsproblem.

– Det råder okunskap om de behandlingar och förebyggande åtgärder som faktiskt finns. Följden blir att många som skulle kunna få hjälp skickas hem med inkontinensskydd utan att ha fått en utredning.

Viktigt att öka kunskapen

Kirurgmottagningen på Skellefteå lasarett har länge sett behovet av att stärka organisationen för att bättre möta patienter med bland annat blåsdysfunktion. Det råder brist på urologeroch de tvingas prioritera patienter med svårare tillstånd, inte minst kopplat till cancer.

För två år sedan anställdes därför en uroterapeut som kan ta ett första möte med de patienter som kommer till kirurgmottagningen via remiss.

– Det är ett sätt för oss att jobba med rätt kompetens. Ofta räcker det med ett par besök hos mig för att komma tillrätta med problemen. Som uroterapeut både utreder och behandlar jag, säger Jonas Forssander, som tillsammans med sina kollegor på kirurgmottagningen ansökte om Sinobas certifiering för att markera att frågan är viktig.

– Sedan räcker det inte med en utmärkelse. Vi måste jobba aktivt med att lära ut såväl vårdpersonal som patienter att det finns hjälp att få. Men det är klart att det sporrar, säger Jonas som planerar ett informationsmöte för allmänheten på Scandic i Skellefteå den 19 februari.

Brett utbud till hela befolkningen

Det är inte första gången kirurgmottagningen på Skellefteå lasarett uppmärksammas för sitt arbete kopplat till urologi. En av klinikens kontaktsjuksköterskor, Inger Hedblad, fick i början av året ta emot Prostatacancerförbundets hedersutmärkelse för sitt ”engagerade och empatiska arbete för patienternas bästa utöver det vanliga”.

Och sedan i somras är dessutom kvinnokliniken på Skellefteå lasarett en certifierad inkontinensmottagning.

– Det är jätteroligt att urologsektionen är i tillväxt och att vi kan erbjuda god vård med ett brett utbud till hela befolkningen. Vi hoppas att det fortsätter, för det finns ett stort behov, säger Eva Lindgren, avdelningschef på kirurgmottagningen.

Mer information
Jonas Forssander
Uroterapeut
Kirurgmottagningen Skellefteå lasarett
Region Västerbotten
jonas.forssander@regionvasterbotten.se
0910-77 13 14

Presskontakt
Per Strömbro
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
072-554 05 95

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige