Gå direkt till innehåll
Nazanin Rahmati är en av deltagarna som lär sig mer om cellprov.
Nazanin Rahmati är en av deltagarna som lär sig mer om cellprov.

Pressmeddelande -

Kunskap om cellprov ska inte begränsas av språk

Västerbottens läns landsting och SFI-utbildningen (Svenska för invandrare) i Umeå gör tillsammans en specialinsats för att informera kvinnor med olika språk och bakgrund om vikten av att regelbundet ta cellprov. Detta i anslutning till Cellprovsveckan vars syfte är att uppmärksamma och sprida kunskap om cellprovtagning i hela Sverige.

Maria Österberg, som är barnmorska på Ålidhems barnmorskemottagning, är en av dem som är med och driver Cellprovsveckan i Umeå. Det första hon gör när hon ska informera dagens deltagare om cellprov är att peka på sin tröja och fråga:

– Ser ni vad det står? "Cellprov räddar liv".

Information som räddar liv

I Sverige är det inte lika vanligt att få livmoderhalscancer i dag som det var för 50 år sedan. Minskningen beror på att kvinnor har möjlighet att ta cellprover. Alla kvinnor i åldern 23–60 år får regelbundna inbjudningar till gynekologisk cellprovskontroll.

Cellförändringar kan upptäckas och behandlas i tid och risken för att de utvecklas till cancer minskar. Om man tar cellprov regelbundet har man upp till 90 procent skydd mot att drabbas av livmoderhalscancer. Ungefär 450 kvinnor i landet drabbas av sjukdomen varje år.

I flera delar av världen är livmoderhalscancer fortfarande den andra vanligaste cancerformen bland kvinnor och mycket beror på bristande kunskap eller att det inte finns möjlighet att ta cellprov och behandla förändringar.

– Därför är det extra viktigt att förmedla kunskap om livmoderhalscancer och cellprovtagning till kvinnor som kommer hit från andra länder, säger Maria Österberg.

De som lyssnar är kvinnor som talar persiska – dari eller kurdiska – sorani och badini. Två av de tolv kulturdoulorna deltar och agerar som stöd och tolk vid det här tillfället. Tidigare pass under dagen har även tolkats till arabiska, somaliska, tigrinja, amharinja och thai.

– SFI har varit en bra samarbetspartner som är positiva till detta initiativ och hjälper oss att förmedla kunskapen, bland annat genom att bistå med extra tolkar, fortsätter hon.

Nazanin Rahmati är en av de kvinnor som deltagit under dagen. Hon är en farmaceut från Iran som kom till Sverige för två månader sedan, nu studerar hon på SFI för att lära sig svenska. 

– Jag tycker att det här var en mycket bra träff som innehöll bra information. Själv har jag förkunskap i ämnet, men jag fick värdefull information om var jag kan vända mig för att ta cellprov. För kvinnor som inte kan så mycket om detta så var det bra fakta, säger Nazanin Rahmati. Det är en trygg miljö här på SFI och man blir glad av att se att sjukvården bryr sig om människor från andra länder.

Fakta: Cellprovsveckan

Cellprovsveckan är en nationell kampanj vars syfte är att väcka uppmärksamhet och sprida kunskap om vikten att ta cellprov regelbundet. Testet görs för att upptäcka tidiga cellförändringar i livmoderhalsen och behandla dem i tid innan de hinner utvecklas till cancer.

Mer information

Helen Ingvarsson, samordningsbarnmorska Västerbottens läns landsting, 070-534 80 70

Vänliga hälsningar
Linn Johansson
linn.f.johansson@vll.se
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting

Ämnen

Regioner


Landstingets bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Relaterat innehåll

Testa dig under Cellprovsveckan!

Cellförändringar i livmoderhalsen känns inte, men kan utvecklas till cancer om de inte upptäcks i tid. Västerbottens läns landsting uppmärksammar hur viktigt det är för kvinnor att regelbundet ta gynekologiskt cellprov under Cellprovsveckan som pågår 16–22 maj.

Kulturellt och språkligt stöd vid förlossning

Kulturellt och språkligt stöd vid förlossning

I projektet Kulturdoula ska tolv kvinnor från olika länder och kulturer, med nio olika språk stötta och informera kvinnor i Umeå och Lycksele, som har lite eller ingen kunskap i svenska, före, under och efter en förlossning.

​Landstinget uppmanar kvinnor att lämna cellprov

Genom att tidigt upptäcka cellförändringar i livmoderhalsen går det att behandla innan det utvecklas till cancer. Under Cellprovsveckan 15–21 maj uppmärksammar Västerbottens läns landsting hur viktigt det är för kvinnor att regelbundet ta gynekologiska cellprov.

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige