Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kyla och hälsa undersöks i Norrland

Kylan vintertid ökar risken för skador och sjukdomar. För att få mer kunskap om vilka som blir sjuka och förebygga besvären skickas en stor och viktig enkät ut den här veckan till 35 000 norrlänningar.

Vårt kalla klimat påverkar vår hälsa och ökar såklart risken för förfrysningsskador – men även för stroke, hjärtinfarkt samt muskel- och ledsmärta. Vi kan dessutom bli sämre om vi redan är sjuka i till exempel kärlkramp eller har så kallade vita fingrar, astma eller kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. Risken att drabbas av influensa, luftvägsinfektioner och inflammation i öron och urinvägar ökar också under vintern. Det är dessutom flest personer som dör under den kallaste perioden av året.

Hantera kylan på rätt sätt
Den enskilt viktigaste faktorn för att inte skadas när man arbetar eller vistas ute är kunskap om hur riskerna med kyla kan hanteras och bemästras. Det handlar alltså inte bara om rätt kläder utan snarare om rätt kunskap!

Fel kläder och väderomslag
Landstingen i Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Region Jämtland/Härjedalen satsar nu genom arbets- och miljömedicin på att ta fram aktuell kunskap om kyla och hälsa i Norrland. Det saknas särskilt kunskap om vilka personer eller grupper som är speciellt utsatta för hälsorisker vid kyla. Vi vet också för lite om i vilka situationer i dagens samhälle som riskerna är förhöjda. Ogynnsam klädsel, övertro på att dagens kommunikationsmedel inte ska krångla och förlorat riskmedvetande kan vara nya riskfaktorer värda att bevaka. Globala förändringar i vårt klimat och beredskap inför större plötsliga omslag i väderlek, temperatur och nederbörd likaså.

Mer information
Tohr Nilsson, överläkare och specialist i arbets- och miljömedicin, doc.
Arbets- och miljömedicinska kliniken, Sundsvalls sjukhus
060-18 19 27, 070-214 09 55
tohr.nilsson@lvn.se

Ingrid Liljelind, forskare, doc, yrkes- och miljöhygieniker
Arbets- och miljömedicin, Norrlands universitetssjukhus, Umeå universitet
090-785 24 52
ingrid.liljelind@umu.se

Vänliga hälsningar
Evamarie Pesonen
Kommunikatör, Arbets- och beteendemedicinskt centrum
Västerbottens läns landsting
090-785 24 53
evamarie.pesonen@vll.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige