Gå direkt till innehåll
Lågt antal vårdrelaterade infektioner i Västerbotten

Pressmeddelande -

Lågt antal vårdrelaterade infektioner i Västerbotten

Trenden med lägre andel patienter som drabbas av en infektion inom vården på sjukhusen i Västerbotten håller i sig. Vid den senaste mätningen som gjorde i mars hade 8,4 procent av patienterna i länet en vårdrelaterad infektion. Medelvärdet för hela landet var 8,9 procent. Norrlands universitetssjukhus utmärkte sig dessutom som det regionsjukhus med lägsta siffran någonsin.

Mätningarna görs nationellt två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Den här gången var det Norrlands universitetssjukhus, Nus, som utmärkte sig lite extra. Här hade 8,3 procent av patienterna en vårdrelaterad infektion och bland övriga regionsjukhus var siffran 10,6 procent. Nus siffra är den lägsta som noterats på ett regionsjukhus i Sverige sedan de nationella mätningarna startade år 2008.

– Det är ett mycket bra resultat och vi ser att Västerbottens läns landsting ligger kvar på samma låga nivå som vid vår föregående mätning i december 2013. Jag vill rikta ett stort tack till alla anställda som lägger ned mycket energi på att förebygga och mäta vårdrelaterade infektioner hos patienterna, säger hygienläkare Anders Johansson.

– Mätningarna spelar en stor roll, de visar både oss själva, patienterna och politikerna att patientsäkerhet är viktigt inom Västerbottens läns landsting och att vi är ett av de landsting som har lyckats bäst med att minska risken för vårdrelaterade infektioner, berättar Anders Johansson.

Skillnader inom länet
Något fler infektioner än vanligt registrerades i Skellefteå och i Lycksele, 9,0 respektive 7,7 procent. Västerbottens läns landsting har satt som mål att antalet vårdrelaterade infektioner ska vara 7 procent på samtliga sjukhus.

– Antalet vårdplatser är lägre i Skellefteå och Lycksele så ökningen där kan bero på slumpen, förhoppningsvis ser vi lägre siffror igen vid nästa mätning, säger Anders Johansson.

Bästa resultatet någonsin
Mätningen i mars omfattade även hygienrutiner och klädregler och där var landstingets resultat det bästa någonsin.

– Vi gör mätningar på fler enheter än tidigare och resultaten är de bästa som vi registrerat hittills. Mätningarna av hygienrutiner och klädregler gjordes på sjukhusen, i primärvården och inom tandvården. Våra förbättrade rutiner minskar risken för spridning av smitta i vården och jag är helt övertygad om att förbättringar på det här området är en starkt bidragande orsak till att vi inte har drabbats av några omfattande utbrott med smittspridning inom vården i Västerbotten under de senaste åren, säger Anders Johansson.

Resultaten från mätningen, som gjordes runt om i landet den 26 mars, finns publicerade på SKL:s webbplats.

För mer information: Anders Johansson, överläkare och ansvarig chef på Vårdhygien, Västerbottens läns landsting 090-785 17 32, 070-359 08 30

Vänliga hälsningar
Viktor Karlsson
Kommunikationsstaben
090-785 70 96

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presskontakter vecka 52 och vecka 1

Presskontakter vecka 52 och vecka 1

Presskontakt Klicka här för kontaktuppgifter
Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige