Gå direkt till innehåll
Jenny Norrgren, uroterapeut vid Kvinnokliniken i Skellefteå, tar emot ett diplom av Malin Dankel, ordförande i patientföreningen Sinoba.
Jenny Norrgren, uroterapeut vid Kvinnokliniken i Skellefteå, tar emot ett diplom av Malin Dankel, ordförande i patientföreningen Sinoba.

Pressmeddelande -

Länets första certifierade kontinensmottagning finns i Skellefteå

Vi pratar för lite om kiss och bajs, även inom vården. På Kvinnokliniken vid Skellefteå lasarett vill man ändra på det. Nu har den utsetts till länets första certifierade kontinensmottagning.

Kvinnokliniken är den tionde inrättningen i landet att tilldels certifikatet. Den 13 maj fick uroterapeuten Jenny Norrgren ta emot diplom och blommor av Malin Dankel, ordförande för patientföreningen Sinoba som sedan 14 år verkar för kunskap om urininkontinens och blåsproblem.

– Det känns jätteroligt! Förhoppningsvis leder det till att vi lyfter uroterapin och får fler kvinnor att prata om inkontinensbesvär. Kiss och bajs är fortfarande tabu vilket är konstigt med tanke på att det är någonting vi gör varje dag, säger Jenny Norrgren.

Vanligt att unga drabbas

Hon är barnmorska i grunden men lägger 40 procent av sin arbetstid som uroterapeut och säger att hon utan vidare skulle kunna göra två heltidstjänster för att möta behoven.

Enligt Sinoba har drygt 800 000 personer i Sverige någon form av urinläckage eller andra blåsproblem. Flera av dem är äldre men det är också vanligt att yngre drabbas. En undersökning visar att 22 procent av nyblivna mammor ett år efter förlossningen har besvär.

– Många av dem söker inte vård, så ett av våra syften är att visa att vård finns, säger Malin Dankel.

Okunskap inom vården

Men det är inte bara allmänheten som behöver upplysas. En minst lika viktig grupp är vårdpersonalen som ofta tar emot den här typen av patienter utan att själva ha kunskaper om vilken hjälp det finns att få eller vart patienten ska vända sig. Därför har Kvinnokliniken tagit fram ett vårdprogram där personal på hälsocentralerna, som alltid har den första kontakten med patienten, enkelt kan se vad som ska göras innan en eventuell remiss till Kvinnokliniken blir aktuell.

– Alldeles för ofta får patienter i sin kontakt med vården höra att ”lite får man räkna med” och hänvisas till inkontinensskydd. Men det behöver inte vara så, säger Jenny Norrgren och tillägger att det finns bra och förebyggande knep som alla kvinnor borde ta till sig:

– Vi behöver aktivt träna upp vår bäckenbotten. Mycket kan förebyggas med hjälp av en stark bäckenbotten. Men den behöver tränas aktivt och regelbundet.

Mer information

Jenny Norrgren 
Uroterapeut
Region Västerbotten
0910-77 15 08
jenny.norrgren@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Per Strömbro
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
072-554 05 95
per.strombro@regionvasterbotten.se

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige