Pressmeddelande -
Läsk gör dig sur
Nu startar landstingen i norra regionen satsningen ”Läsk gör dig sur” för att minska barn och ungdomars konsumtion av läsk och andra sura drycker som leder till frätskador på tänderna. Idag konsumerar vi svenskar uppåt 100 liter läsk per person om året, men många barn och unga får i sig betydligt mer än så.
Landstingen i Västerbotten, Norrbotten, Jämtland och Västernorrland startar tillsammans en satsning för att få barn och ungdomar att dricka mindre läsk och sura drycker.
– Problemen är gemensamma och det finns många vinster med att gör den här satsningen tillsammans, säger Maria Falck, folkhälsoplanerare på Västerbottens läns landsting.
Sedan början av 80-talet har läskdrickandet mer än fördubblats i Sverige. Idag dricker svensken i snitt 92 liter läsk om året.
– Vi ser en tydlig ökning av frätskador på tänderna bland barn och ungdomar som vi träffar, berättar Ulf Söderström, tandvårdsstrateg på Folktandvården i Västerbotten.
Vi dricker mindre mjölk
Konsumtionen av mjölk, som förr var den vanligaste drycken förutom vatten för barn och ungdomar, har halverats och bland annat ersatts av läsk som innehåller stora mängder socker och orsakar frätskador på tänderna. Frätskador gör att emaljen på tänderna kollapsar och det är betydligt svårare att åtgärda än de traditionella kariesangreppen.
Landstingen i norra regionen startar satsningen i alla Folktandvårdens väntrum i mitten av november.
– Vi ser fram emot att få diskutera med både ungdomar, barn och deras föräldrar om goda vanor för friska tänder, avslutar Ulf Söderström.
Kontaktpersoner:
För tandvården: Ulf Söderström, 070-389 42 40
För folkhälsoarbetet: Maria Falck 090-785 71 93
Hälsningar
Elin Sköld
Kommunikationsstaben