Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Landstinget minskar sin miljöpåverkan

Västerbottens läns landstings arbete för en bättre miljö går åt rätt håll. Det visar årets öppna jämförelser av landstingens och kommunernas arbete med klimat- och energifrågor.

Rapporten visar indikationer för energi och klimat för kommuner, landsting och regioner och har presenterats av Energimyndigheten och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, sedan 2009. För första gången presenteras rapporten inom SKL:s Öppna jämförelser.

De flesta av landets kommuner och landsting har förbättrat sina resultat över tid. En klar förbättring ses även för Västerbottens läns landsting sedan den första mätningen, men fortfarande finns flera områden att utveckla.

– Vi arbetar ständigt för att bli bättre. Sedan är vissa siffror svårare att påverka, till exempel har vi en hög värmeförbrukning på grund av vårt geografiska läge. Byggnadernas ålder och skick har också betydelse, säger Jakob Odeblad, enhetschef Fastighet i Västerbottens läns landsting.

Energikrav
Som stor arbetsgivare har Västerbottens läns landsting ett ansvar att minska påverkan på miljön inom sin egen verksamhet.

Som exempel ställer landstinget numera energikrav vid ombyggnads- och underhållsprojekt samt när nya lokaler ska byggas. Projektet Lönsam EnergiInvestering i Fastighet, LEIF, är en annan åtgärd som minskat landstingets energianvändning.

– LEIF går ut på att titta på livscykelkostnaden för olika projekt. En investering kanske kostar mycket pengar nu, men på sikt får vi igen pengarna genom att minska vår energianvändning, säger Jakob Odeblad.

Nytt avtal
Rapporten visar att antalet miljöfordon i landstinget har minskat sedan 2009. En förklaring kan vara de nationella ändringarna om vilka fordon som klassas som miljöbilar. Den 15 september 2014 skrev landstinget på ett avtal som innebär att alla fordon som beställs ska vara miljöfordon.

– Alla personbilar ska vara miljöfordon och vår intention är också att alla transportbilar ska vara miljöklassade. Det här är en jättestor förbättring som vi också hoppas ska visa sig vid nästa års mätning, säger Therese Hagselius, reseadministratör i Västerbottens läns landsting.

Hela rapporten ”Energi och klimat 2014” finns att läsa på www.skl.se

Mer information
Jakob Odeblad, enhetschef, Fastighet
090-785 22 20

Therese Hagselius, reseadministratör, logistik Västerbotten
0950-397 30

Vänliga hälsningar
Viktor Karlsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
090-785 70 96

Ämnen

Regioner


Fakta: Öppna jämförelser
Syftet med Öppna jämförelser är att stimulera landsting och kommuner att analysera sin verksamhet, lära av varandra, förbättra kvaliteten och effektivisera verksamheten. Det ger även medborgarna insyn i vad gemensamt finansierade verksamheter åstadkommer.

Om Västerbottens läns landstings miljöarbete
Landstinget ska verka för en långsiktig och hållbar utveckling genom att minimera den egna verksamhetens skadliga inverkningar på människors hälsa och miljön samt hushålla med naturresurser.

Läs mer om landstingets miljöarbete

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige