Gå direkt till innehåll
Landstinget satsar på hbtq-utbildning

Pressmeddelande -

Landstinget satsar på hbtq-utbildning

Västerbottens läns landsting fortsätter att ge personalen fördjupade kunskaper kring hbtq och normer. Unga vuxna vid psykiatriska kliniken i Skellefteå är den senaste av sju verksamheter som har hbtq-diplomerats de senaste åren.

För att ge alla, både patienter och kollegor, ett gott och likvärdigt bemötande har alla verksamheter i landstinget möjlighet att gå en hbtq-utbildning.

– Vi vill öka personalens medvetenhet med hjälp av kunskap och självreflektion och ge dem verktyg att förändra sin verksamhet, säger Helena Gard, projektledare för utbildningen.

Diplomeringen består av två dagars utbildning med föreläsningar, övningar och diskussioner som hålls av landstingets folkhälsoenhet ibland med externa föreläsare från Umeå universitet eller RFSL.

– I vår verksamhet möter vi många hbtq-personer och vi strävar efter att vara normkritiska i vårt bemötande. Men vi kan bli ännu bättre och därför anmälde vi oss till utbildningen, säger Anna Fällman avdelningschef för Unga vuxna vid psykiatriska kliniken i Skellefteå.

Anpassas utifrån verksamheten
I diplomeringen ingår även specialutformade case, hemläxor och uppföljningar. Den första uppföljningen sker efter ett halvår, sedan vartannat år. För att bli diplomerad krävs att chefen och 95 procent av de anställda deltar under utbildningen.

– Det är viktigt att utbilda sig eftersom hbtq-personer ofta blir missuppfattade, dåligt bemötta och inte alltid tagna på allvar i vården. Så ska det inte vara, alla har rätt till lika vård oavsett bakgrund, säger Anna Fällman.

En normkritisk arbetsplats
Mellan första och andra utbildningstillfället går det två månader för att personalen ska ha tid att normkritiskt granska sin arbetsplats. De får även i uppdrag att fundera på hur de kan bli mer inkluderande och sedan presentera resultaten vid den andra utbildningsdagen.

– Vi fick i hemläxa att titta närmare på några områden. Till exempel vilka broschyrer som ligger framme i väntrummet och hur vi uttrycker oss i våra dokument och vårdprogram. Det har verkligen varit en ögonöppnare, berättar Anna Fällman.

Många intresserade
Det är många som står på tur för att bli diplomerade och det finns ett stort intresse hos personalen.

– Alla borde ta den här möjligheten. Oavsett var man jobbar inom landstinget så möter man hbtq-personer i sin vardag, antingen patienter eller kollegor, säger Anna Fällman.

– Efter utbildningen har vi fått mer kunskap och kan tillsammans hålla frågorna vid liv. Precis som med andra stora frågor måste vi väva in det i vår verksamhet, på planeringsdagar och liknande, avslutar Anna Fällman.

Fördjupande uppföljning
Som en uppföljning till hbtq-utbildningarna erbjuder landstinget en fördjupande föreläsning i ämnet till de enheter som diplomerats. Målet är en föreläsning per termin i Umeå, Skellefteå eller Lycksele.

– Den första hålls i början av juni i Umeå och handlar om hur normer om hbtq och funktionalitet hänger ihop och hur det påverkar samhällets utformning och enskilda personers möjligheter, berättar Helena Gard.

Mer information
Helena Gard, projektledare för hbtq-utbildning, folkhälsoenheten.
070-379 70 25

Anna Fällman, avdelningschef för Unga vuxna vid psykiatriska kliniken i Skellefteå.
072-737 14 59

Med vänliga hälsningar
Linn Johansson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
090-785 72 32

Ämnen

Regioner


Landstingets bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Relaterat innehåll

Ungdomshälsan i Umeå HBTQ-diplomeras

Ungdomshälsan i Umeå HBTQ-diplomeras

HBTQ-personer har sämre hälsa jämfört med den övriga befolkningen. Därför utbildar nu Västerbottens läns landsting personal inom frågorna.

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige