Pressmeddelande -
Landstinget satsar pengarna på Grandveckorna 2010
Landstingets nämnd för regional utveckling har beslutat att satsa 300 000 kronor på nästa års så kallade Grandveckor i Stockholm. Vidare är nämnden mycket kritisk till ett förslag till ny kollektivtrafiklag. Ett förslag som, enligt nämnden, kommer att minska kollektivresandet.
300 000 kronor till Västerbotten på Grand Hôtel 2010
Nästa år firar Västerbottens län 20-års jubileum med sina marknadsföringsaktiviteter på Grand Hôtel i Stockholm. Fokus på nästa års program kommer att ligga på att ytterligare stärka marknadsföringen av länet, att blicka framåt och belysa Västerbottens framtida roll i Europa.
Upplägget för dessa marknadsföringsveckor har bestått av tre sammanhängande delar. En invigning som speglar en positiv bild av länet för speciellt inbjudna gäster. För det andra en utställning som förmedlar ett positivt intryck av länet. Den tredje delen består av ett uppskattat erbjudande till länets kommuner, organisationer, företag m.fl. att använda lokaler på Grand Hôtel för seminarier eller möten med presumtiva eller gamla affärsrelationer
Nämnden för regional utveckling har beslutat att satsa högst 300 000 kronor för att planera och genomföra Västerbottensveckorna på Grand Hôtel 2010. Beslutet bygger på att övriga finansiärer, dvs. länsstyrelsen och Region Västerbotten, även går in med minst motsvarande belopp.
Mer information lämnas av stabschef Anna Lassinantti, 070-514 63 75.
Kritiskt yttrande om förslag till ny kollektivtrafiklag
Landstingets nämnd för regional utveckling är kritisk till ett förslag till ny reglering av den lokala och regionala kollektivtrafiken.
Det var i fjol som regeringen tillsatte en utredning som skulle lämna förslag till en ny reglering av den lokala och regionala kollektivtrafiken. I ett delbetänkande föreslås nu bl.a. att de nuvarande trafikhuvudmännen i landet - t.ex. Länstrafiken i Västerbotten - avskaffas och att kommersiella företag ges företräde att bedriva kollektivtrafik.
Dessa företag ska också kunna välja vilka linjer de vill bedriva trafik på. Utredningen föreslår vidare att det i varje län ska finnas en lokal kollektivtrafikansvarig myndighet, som kan ingripa på marknaden för att säkra en viss nivå på trafikutbudet.
För att underlätta samordningen av alla former av kollektivtrafik föreslås, i delbetänkandet, att reglerna om färdtjänst, riksfärdtjänst, skolskjuts och sjukresor samlas i en samlad lagstiftning. Ansvaret för samordningen läggs på den lokala kollektivtrafikansvariga myndigheten. Den nya kollektivtrafiklagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2012. Övergången till en öppnare marknad på kollektivtrafikområdet ska, enligt förslaget, genomföras successivt.
Enligt nämnden innebär utredningens förslag ett försämrat utbud av kollektivtrafik och att dagens sammanhängande system av busslinjer försvinner. Vidare menar nämnden att utredningens förslag kommer att minska det kollektiva resandet. I yttrandet, som nu går vidare till landstingsstyrelsen, föreslås att regeringen tar fram ett nytt förslag till kollektivtrafiklagstiftning - denna gång tillsammans med berörda parter.
Mer information lämnas av ordförande Erik Bergkvist, 070-618 68 55.