Pressmeddelande -
Landstingets kulturstipendater 2009
Landstingets nämnd för regional utveckling har idag, tisdag, utsett årets kulturstipendiater. Som vanligt handlar det om ett bildkonststipendium på 50 000 kronor, fyra stycken kulturstipendier på totalt 175 000 kronor samt två hedersstipendier.
De personer som nu uppmärksammas av landstinget är bildkonstnär Mattias Olofsson, Umeå, berättarna Linda Marklund och Per-Erik Wikström, Burträsk, författare Fausta Marianovic, Umeå, konsthantverksgruppen Trio med Tvinn, Umeå samt Skuggteatern i Umeå.
Årets hedersstipendiater är Åsa Söderberg, Malmö och Magnus Aspegren, Stockholm, båda med ett förflutet vid Norrlandsoperan i Umeå.
Här följer en närmare presentation av personerna och vad de ska använda stipendiepengarna till.
Bildkonststipendiet
Bildkonstnär Mattias Olofsson, Umeå, får 50 000 kronor av landstinget. Mattias, som ursprungligen kommer från Skellefteå, är numera bosatt i Umeå. Efter sin examen vid Konsthögskolan i Umeå 2004 har han bl.a. arbetat med projektarbeten, stipendievistelser och utställningar. Mattias ska använda stipendiet för ett arbete som bl.a. ska resultera i skulpturprojektet Caféet.
Mattias beskriver i detta projekt en plats där människor möts av olika anledningar. Vilket café man besöker kan vara en del av det personliga identitetsskapandet. Målet med projektet är att sätta igång besökarnas tankar kring identitetsskapande och gestalta berättelser från samtiden. I projektet tänker Mattias arbeta med älghorn som material för en serie skulpturgrupper inspirerade av vardagliga situationer och människor som besöker ett café. Utställningen kommer att visas på café Schmäck i Umeå.
Mattias Olofsson nås på telefon 070-583 90 06.
De fyra kulturstipendierna
Berättarna Linda Marklund och Per-Erik Wikström, Burträsk, får tillsammans 60 000 kronor. Linda och Per-Erik är etablerade och kunniga berättare. De vill sprida den muntliga berättartraditionen. Stipendiet ska de använda för att samla in, dokumentera och föra historier vidare. Deras arbete ska mynna ut i en berättarföreställning som ska erbjudas skolor, pensionärsföreningar m.fl.
Linda Marklund träffas på 070-227 75 60 alternativt 0914-551 95. Per-Erik Wikström kan nås på 076-815 52 42.
Författare Fausta Marianovic, Umeå, får 50 000 kronor. Fausta är författare och sjuksköterska. Hon debuterade 2008 som författare på svenska med romanen "Sista kulan sparar jag åt grannen". Fausta, som är född i Bosnien och flydde till Sverige 1992, bor i dag i Umeå. Hon ska använda stipendiet till att få mera tid för sitt författarskap.
Fausta Marianovic nås på telefon 070-302 88 52 alternativt 090-77 13 94.
Konsthantverksgruppen Trio med Tvinn, Umeå, får 40 000 kronor. Konsthantverksgruppen består av umeåborna Annika Sandström, Eva Eriksson och Anette Kurkkio. De har under ett års tid träffats kontinuerligt på Textilmejeriet i Röbäck. De har studerat och utvecklat repslageri med olika textila material. Resulterat blev en installation i språningsteknik, en gammal teknik som också utgör grunden i knyppling, på Västerbottens museum i Umeå. Gruppen har för avsikt att arbeta vidare med repen som utgångspunkt. De tre konsthantverkarna ska använda stipendiet för att lära sig knyppla och för att undersöka knypplingens möjligheter i nya användningsområden och uttryck.
Annika Sandström kan nås på telefon 070-674 88 40 alternativt 090-13 11 28.
Skuggteatern i Umeå, får 25 000 kronor. Skuggteatern är en fri teatergrupp som har funnits sedan 2001 med bas i Umeå. Skuggteatern spelar nyskriven dramatik och jobbar mycket med improvisation och publikmedverkan. Barn och ungdom är deras främsta målgrupp. Deras föreställningar går på turné i Västerbotten och övriga Sverige. I sitt arbete fokuserar Skuggteatern medvetet på att bryta negativa könsroller och mönster. Skuggteatern ska använda stipendiet till att delta i en tredagars workshop för att vidga begreppet tillgänglighet.
Skuggteaterns Emil Nilsson Mäki träffas på telefon 070-267 93 92 alternativt 090-13 33 10.
Landstingets två hedersstipendier
Två utflyttade umeåbor, som båda varit verksamma vid Norrlandsoperan, har tilldelats årets hederstipendier.
Åsa Söderberg, Malmö. Åsa arbetade åren 1997-2007 på Norrlandsoperan, först som länsdanskonsulent och därefter som danschef. Hon har haft stor betydelse för dansens utveckling i Västerbottens län och inte minst utvecklingen av dansverksamheten vid Norrlandsoperan. Tack vare sin initiativförmåga och engagemang har hon gjort Västerbotten känt som ett av Sveriges mest dynamiska danslän. Åsa har alltid intresserat sig för frågor om samverkan mellan konstnärliga processer och kulturlivets strukturer. Sedan 1 juli 2007 är Åsa Söderberg vd och konstnärlig ledare för Skånes Dansteater.
Åsa Söderberg nås på telefon 040-20 84 71 alternativt 070-315 38 78.
Magnus Aspegren, Stockholm. Magnus arbetade åren 2003-2009 som vd och konstnärlig ledare för Norrlandsoperan. Enligt nämnden har Magnus genom sin idérikedom, lyhördhet och samarbetsförmåga under sina år på Norrlandsoperan utvecklat verksamheten och gett plats för nya uttryck och lockat nya och yngre grupper till operan. Magnus har satt Västerbotten och Sverige på den internationella operakartan genom sina samarbeten världen över. Den 1 augusti i år blev Magnus ny rektor för operahögskolan i Stockholm.
Magnus Aspegren kan nås på telefon 070-614 14 64.
De båda hederstipendiaterna kommer att uppvaktas med en minnesgåva. Samtliga stipendiater kommer att uppmärksammas i samband med landstingsfullmäktiges sammanträde i Umeå den 10-11 november.