Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Lex Maria: Allvarlig infektion efter tandbehandling

En allvarlig infektion i munbottnen och blodförgiftning blev resultatet när den unge mannen fick ett stort kariesangrepp behandlat.

Man konstaterade på tandvårdskliniken att mannen hade karies och gav honom tid för behandling. När han uteblev konstaterade man att han hade flyttat utomlands.

När han kom tillbaka till Sverige hade han fått tandvärk och fick en ny tid. Angreppet kunde nu inte åtgärdas direkt utan man började i stället behandla honom stegvist.

När han efter tre månader kontrolleras inför fortsatt behandling upptäcker man inget konstigt med tanden. Eftersom man inte anser att det behövs någon röntgen slutförs behandlingen med en permanent fyllning.

Dagen därpå återkommer han emellertid med akuta besvär. Röntgenbilden tyder på att besvären inte beror på en infektion utan på att fyllningen gränsar till pulpan. Han får smärtstillande men kommer dagen därpå tillbaka med förvärrade symptom.

Mannen kan inte gapa och har också fått en varböld, vilket gör att man inte kan börja rotbehandla. Jourhavande käkkirurg kontaktas inte utan han behandlas med antibiotika.

Senare samma dag har hans allmäntillstånd försämrats kraftigt och han söker akuten. Väl där blir han ännu sämre och tjänstgörande käkkirurg opererar honom akut. Tanden tas bort och varbölden dräneras.

Landstinget har utrett fallet och tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning. Därefter har ärendet anmälts till Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt lex Maria.

Lex Maria är en lag som innebär vissa skyldigheter för landstinget som vårdgivare. Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till Inspektionen för vård och omsorg. Syftet med lagen är att garantera säker vård och god kvalitet. Ett sätt att stärka vården är att lära av de misstag som görs.

Händelser som leder till anmälan har också ett allmänintresse. Därför skickar landstinget också ut ett pressmeddelande i samband med anmälan.

För mer information:
Tandvårdsstrateg Ulf Söderström, Västerbottens läns landsting, telefon 070-389 42 40

Vänliga hälsningar
Greti Ohlsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
070-518 18 52

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige