Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Lex Maria: Cancerdiagnos försenades

Kvinnan hade problem med trög mage, kontaktade sin hälsocentral och bokades in för ett besök hos sin områdesansvarige läkare. Efter att ha väntat två veckor tar hon ny kontakt och får en akut tid fem dagar senare hos en annan läkare. Denne finner inga tecken på allvarlig sjukdom utan sätter in behandling med uppföljning via telefon efter några veckor.

Eftersom medicinen gett biverkningar får kvinnan ny medicin och man planerar för ny uppföljning hos hennes läkare. Denne har fortfarande inga lediga tider, varför utredningen stannar av. När kvinnan efter någon månad ringer hälsocentralen och vill lämna avföringsprov får hon veta att detta inte går utan läkarordination.

Efter ytterligare några månader stöter kvinnan på angående besöket hos den områdesansvarige läkaren och får, halvannan månad senare, göra sitt besök. Tarmutredningen som inleds visar på blod i avföringen och förhöjda tumörmarkörer och senare undersökning och operation att kvinnan har en cancertumör.

Att utredning och diagnos tog så lång tid förklaras med ett högt tryck på hälsocentralen, vakanta läkartjänster och att man sommartid inte kallar patienter från väntelista.

Landstinget har efter att ha utrett fallet och tagit fram åtgärder för att förhindra upprepning anmält ärendet till Socialstyrelsen för granskning enligt lex Maria.

Lex Maria är en lag som innebär vissa skyldigheter för landstinget som vårdgivare. Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till Socialstyrelsen. Syftet med lagen är att garantera säker vård och god kvalitet. Ett sätt att stärka vården är att lära av de misstag som görs.

Händelser som leder till anmälan har också ett allmänintresse. Därför skickar landstinget också ut ett pressmeddelande i samband med anmälan.

För mer information: Chefläkare Ulf Oscarson, Västerbottens läns landsting, telefon 0910-77 15 13 eller 070-348 15 13.

Ämnen

Regioner



 

Kontakter