Pressmeddelande -
Lex Maria: fördröjd cancerdiagnos
Ofullständig remiss och långa väntetider fördröjde cancerdiagnos. Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria.
En patient som genomgått cytostatikabehandling för en tidigare sjukdom beskriver vid återbesök ömhet och obehag i buken. Remiss skrivs till endoskopienheten för gastroskopi och koloskopi. Att patienten har lågt blodvärde anges inte i remissen, inte heller att utredning ska ske enligt standardiserat vårdförlopp. Remissen blir därmed lägre prioriterad.
På grund av långa väntetider fördröjs undersökningen flera månader. När patienten väl undersöks upptäcks en spridd tarmcancer. Patienten avlider ett par månader senare.
___________________________________________________________________________
Region Västerbotten har utrett fallet och tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning. Därefter har ärendet anmälts till Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt lex Maria.
Lex Maria är en lag som innebär vissa skyldigheter för regionen som vårdgivare. Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till Inspektionen för vård och omsorg. Syftet med lagen är att garantera säker vård och god kvalitet. Ett sätt att stärka vården är att lära av de misstag som görs.
Händelser som leder till anmälan har också ett allmänintresse. Därför skickar Region Västerbotten också ut ett pressmeddelande i samband med anmälan.
Mer information
Bengt Andersson
Chefläkare
Region Västerbotten
073 064 43 28
_______________________________________________________________________
Presskontakt
Molli Rosenström
Kommunikatör
Region Västerbotten
073-393 11 29
molli.rosenstrom@regionvasterbotten.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken