Pressmeddelande -
Lex Maria: Försenad diagnos av hjärninfarkt
Den äldre mannen hade haft en stroke, opererats i aortaklaffen och gick på blodförtunnande medicin. Han hade också problem att tömma blåsan och behandlades för en urinvägsinfektion.
När hemtjänstpersonalen ser att han är sned i ena mungipan misstänker man stroke och larmar ambulans. På sjukhuset hittar man inga nytillkomna symptom och heller inga förändringar på ett tidigare uppmärksammat bråck på pulsådern. Mannen skickas därför hem från akuten.
Hemtjänsten kontaktar kommunens sjuksköterska som uppmärksammar nya symptom hos mannen och inleder en rad kontakter med vården. På kvällen blir mannen sämre, tappar känseln på ena sidan av kroppen och skickas på nytt till sjukhus. Dagen därpå konstaterar man att han fått en hjärninfarkt. Han vårdas på sjukhus men avlider efter tio dagar.
Landstinget har utrett fallet och tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning. Därefter har ärendet anmälts till Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt lex Maria.
Lex Maria är en lag som innebär vissa skyldigheter för landstinget som vårdgivare. Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till Inspektionen för vård och omsorg. Syftet med lagen är att garantera säker vård och god kvalitet. Ett sätt att stärka vården är att lära av de misstag som görs.
Händelser som leder till anmälan har också ett allmänintresse. Därför skickar landstinget också ut ett pressmeddelande i samband med anmälan.
För mer information: Chefläkare Ulf Oscarson, Västerbottens läns landsting,
telefon 070-348 15 13.
Vänliga hälsningar
Greti Ohlsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
070-518 18 52